Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Ada van Randwijk (15-10-2013)

 
Diversen 15-10-2013



Ada van Randwijk
101 jaar

15-10-2013
Amsterdam

Verzetsvrouw



Verzetsvrouw Ada van Randwijk (101) overleden

Verzetsvrouw Ada van Randwijk is dinsdagochtend in Amsterdam op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft weekblad Vrij Nederland laten weten. Van Randwijk was de weduwe van verzetsman Henk van Randwijk, die in de oorlogsjaren betrokken was bij het illegale Vrij Nederland en daar jarenlang hoofdredacteur van was.

Ada was zelf ook actief betrokken bij de verzetsgroep rond Vrij Nederland. Ze stimuleerde haar man in 1941 de leiding van het blad over te nemen. Zelf bracht ze onder meer kopij weg voor het verzetsblad. Volgens VN beleefde het paar in de oorlogsjaren veel benauwde ogenblikken. In 1942 werd Henk van Randwijk gearresteerd en wekenlang ondervraagd door de Duitsers.

Henk van Randwijk bleef na de oorlog tot 1948 hoofdredacteur. Hij overleed in 1966. Zijn weduwe bleef daarna op de achtergrond. Bij hoge uitzondering gaf ze 3 jaar geleden een interview aan Vrij Nederland ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum. Ada van Randwijk was een van de laatst levende leden van de ondergrondse Vrij Nederland-groep.
(1141221)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Randwijk' kwam in 2007 in Nederland 239 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van Randwijk' 55 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van Randwijk' 97 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies