Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: René van Dammen (13-03-2017)

 
Diversen 13-03-2017



René van Dammen
63 jaar

13-03-2017
GroningenHilversum

kijkcijferexpert



René van Dammen, kijkcijferexpert van de publieke omroep, is maandagavond onverwacht overleden, in Hilversum, thuis voor de tv. Van Dammen werd 63 jaar.

Van Dammen werkte 41 jaar bij de publieke omroep. Met zijn computerprogramma Viewtime hield hij nauwgezet de kijkcijfers bij - de zapbewegingen van miljoenen kijkers op een tv-avond. Op zijn kantoor stond een groot scherm met een grafiek waarmee hij programmamakers precies kon vertellen wanneer en waarom kijkers afhaken of juist toestromen, en waar ze vandaan komen. “Zonsondergangen doen het slecht”, wist hij. “Ze zorgen ervoor dat honderdduizend mensen wegzappen.”

Ook met een auto wegrijden en naar de kijkers zwaaien is uit den boze, wist hij. Want dan denken de mensen dat het is afgelopen. Als voorbeeld noemde hij Achmed de slager, een type van Jörgen Raymann dat altijd zwaaide als zijn sketch was afgelopen. Gevolg: midden in Raymanns programma zetten honderdduizenden kijkers hun tv uit. Dieren en Peter R. de Vries, daarentegen, trekken altijd veel kijkers.

Met Viewtime kon Van Dammen tot op de seconde het kijkgedrag in de gaten houden, en hij wist ook wie er keek: leeftijd, geslacht, wijn- of bierdrinker. Hij hanteerde daarbij de acht doelgroepen waarin de publieke omroep het kijkersvolk indeelt, van ‘kritische diepgangzoeker’ tot ‘traditionele streekbewoner’. Voor programma-redacties was het een uitje om bij Van Dammen langs te gaan. Met humor, flair en gezag liet hij dan zien hoe ze hun kijkers beter konden vasthouden.

De kijkcijferexpert dook ook wel eens op in het publiek van tv-programma’s – zoals laatst bij Jinek. Dan had hij een opmerkelijke stijging of daling van de kijkcijfers waargenomen, en kwam hij ter plekke kijken waar dat aan lag.
(1485726)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Dammen' kwam in 2007 in Nederland 39 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van Dammen' 29 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van Dammen' 14 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van Dammen' 8 keer voor.



7
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies