Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Elske ter Veld (14-05-2017)

 
Diversen 14-05-2017



Elske ter Veld
72 jaar

01-08-194414-05-2017
GroningenKortenhoef

politica (PvdA)



In Groningen bezocht Ter Veld de lagere school, het gymnasium en de Rijks HBS. Daarna volgde ze aldaar de opleiding tot maatschappelijk werker aan de Groningse sociale academie, de ASCA. Na haar afstuderen begon ze als welzijnswerker, eerst in Assen, later bij verschillende club- en buurthuizen in Groningen. In 1972 stapte ze over naar de vakbond. Bij de NVV (vanaf 1976 FNV) werd ze hoofd van het secretariaat voor vrouwelijke werknemers. Dat zou ze tot 1981 blijven.

In dat jaar werd Ter Veld op 15 september lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. In de Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met vraagstukken die betrekking hadden op de sociale zekerheid. Met PvdA'er Thijs Wöltgens vormde ze zo'n hecht team, dat de twee wel werden aangeduid als 'Thijske'.

Op 7 november 1989 volgde de benoeming van Ter Veld tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het derde kabinet Lubbers. Hier bracht ze onder meer de Wet voorzieningen gehandicapten tot stand: een wet die van 1994 tot 2006 de verstrekking van hulpmiddelen en vervoersvoorzieningen aan gehandicapten door de gemeentes regelde.

Verder was Ter Veld nauw betrokken bij de grote aanpassing van de WAO, waarop het kabinet een aantal keren leek te vallen, en waarover toenmalig PvdA-leider Kok, bijna struikelde. Zover kwam het niet. Wel leidde het optreden van Ter Veld tot grote onvrede in de PvdA-fractie. Vooral haar voorstellen voor een nieuwe Nabestaandenwet en beknotting op het recht op bijstand voor jongeren leidden tot hevig kritiek in eigen gelederen. Die kritiek werd zo hevig dat zij niet meer beschikte over het vertrouwen van haar fractie. Op 4 juni 1993 trad zij terug. Vlak na de daaropvolgende persconferentie - maar nog in het zicht van de pers - barstte zij in huilen uit. De foto die daarvan gemaakt werd, waarbij zij ondersteund werd door partijgenote Jeltje van Nieuwenhoven, behoort tot de gedenkwaardigste uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Naderhand citeerde zij over dat tragische moment een popnummer: It's my party, and I cry if I want to van Lesley Gore.

Als staatssecretaris werd Ter Veld opgevolgd door Jacques Wallage. Op 13 juni 1995 werd zij voor de PvdA lid van de Eerste Kamer, totdat ze op 10 juni 2003 terugtrad.

Ter Veld zat in het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum en was voorzitter van de Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning.
(1504272)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'ter Veld' kwam in 2007 in Nederland 224 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'ter Veld' 37 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies