Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Alphonsus Maria Leo (Fons) van Wieringen (16-09-2017)

 
Diversen 16-09-2017



Alphonsus Maria Leo (Fons) van Wieringen
71 jaar

19-04-194616-09-2017
Oude WeteringDen Haag

onderwijskundige



Levensloop
Fons van Wieringen studeerde sociale wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en vergelijkende onderwijswetenschappen aan de University of Chicago. Hij promoveerde in 1975 aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de identiteit van het hoger beroepsonderwijs. Gedurende acht jaar was hij directeur voorbereiding beleid voortgezet onderwijs bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Vanaf 1985 is hij hoogleraar onderwijskunde, in het bijzonder beleid, bestuur en beheer, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is lid van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Belangrijkste functies
decaan van de Faculteit Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (1990-1994);
directeur van de Nederlandse School voor Onderwijsmanagement (1989-2000);
voorzitter (en mede-initiatiefnemer) van het European Network for Improving Research and Development in Educational Management (1993-1995);
directeur van het Max Goote Kenniscentrum voor Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie;
lid/plaatsvervangend voorzitter van het bestuur van het Aloysius College te Den Haag (1992-1998);
lid/plaatsvervangend voorzitter van de raad van toezicht Regionaal Opleidingencentrum Mondriaan Den Haag-Delft (1999-2008).
voorzitter van de raad van toezicht van Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (2012)
Van 2001 tot en met 2010 was Van Wieringen voorzitter van de Onderwijsraad. Onder zijn leiding heeft de raad tal van gezaghebbende adviezen gegeven aan de bewindslieden van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanuit deze functie was hij van 2004 tot 2006 voorzitter van het EUNEC (European Network of Education Councils). Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de Commissie Onderwijs en Ondernemerschap, voorzitter van de Werkgroep Onderwijs van de nationale UNESCO-commissie, lid van de Raad van het International Bureau of Education van de UNESCO te Genève en van de Stuurgroep van deze organisatie (2006-2009). Hij was voorzitter van de jury voor de Alfabetiseringsprijs en lid van de jury voor de Leraar van het jaar (2008 en 2009).

Bij zijn afscheid als voorzitter van de raad werd Van Wieringen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij was voorzitter van de landelijke Jury Excellente Scholen, voorzitter van de Commissie Fusietoets Onderwijs (CFTO), voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nationaal Onderwijsmuseum (NOM) en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB).
(1542938)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Wieringen' komt in 2007 in Nederland 1.398 keer voor. (Bron: Mertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)


3
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies