Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Eberhard Edzard van der Laan (05-10-2017)

 
Diversen 05-10-2017



Eberhard Edzard van der Laan
62 jaar

28-06-195505-10-2017
LeidenAmsterdam

burgemeester van Amsterdam



Jeugd en studie
Van der Laan groeide op in Rijnsburg, in een gereformeerd gezin met zes kinderen, van wie hij de jongste was. Zijn vader was huisarts en namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) lid van de gemeenteraad van Rijnsburg. De ouders van Van der Laan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en boden onderdak aan Joodse onderduikers. In het boekje In antwoord op je vragen uit 1983 geeft moeder Van der Laan-Boelens antwoord op de vragen die haar zoon over de verzetstijd had. Basisonderwijs volgde Van der Laan op de Julianaschool te Rijnsburg en middelbaar onderwijs aan het protestantse Christelijk Lyceum dr. W.A. Visser 't Hooft. Hij studeerde in 1983 op 28-jarige leeftijd cum laude af in de rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lid gemeenteraad Amsterdam en advocatuur
Hij begon zijn politieke carričre als assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer (PvdA). Van 1990 tot 1998 was Van der Laan namens de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad, waarin hij vanaf oktober 1993 fractievoorzitter was. In 1994 was hij lijsttrekker bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. In tegenstelling tot het landelijk beeld, behaalde de PvdA in Amsterdam twee zetels winst. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 leidde hij een vernieuwingsslag binnen zijn partij, waarbij een groot deel van de fractie vernieuwd werd. Hij besloot zich vanwege drukke andere werkzaamheden zelf niet opnieuw kandidaat te stellen en werd als lijsttrekker opgevolgd door Jaap van der Aa.

Van der Laan was in 1992 medeoprichter en sindsdien partner van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan en richtte zich na het vertrek uit de politiek fulltime op de advocatuur. Zijn voornaamste belangstelling lag in het aansprakelijkheidsrecht. Naast dit werk was hij voorzitter van het bestuur van het Verzetsmuseum in Amsterdam en het W.E. Jansenfonds. Ook is hij lid geweest van de raad van toezicht van de publieke omroep en het bestuur Het Nieuwe Parool. Daarnaast heeft hij in het bestuur gezeten van De Groene Amsterdammer, kunststichting De Appel en Kindercircus Elleboog. Voor de PvdA leidde hij verschillende commissies. Zo was hij voorzitter van de programmacommissie ter voorbereiding van de Tweede Kamerverkiezingen 2002 en was hij in 2006 informateur bij de onderhandelingen voor een nieuw collegebestuur van Amsterdam.

Van der Laan stelde in 1997 in een interview met De Groene Amsterdammer dat hij enerzijds geloofde in oude sociaaldemocratische idealen als solidariteit en emancipatie, maar anderzijds een moderne sociaaldemocraat wil zijn, in de zin dat de overheid niet de pretentie moet hebben alles te willen regelen.

Minister voor Wonen, Wijken en Integratie
In november 2008 trad hij tussentijds als minister voor Wonen, Wijken en Integratie toe tot het kabinet-Balkenende IV, als opvolger van zijn afgetreden partijgenoot Ella Vogelaar. Hij hield zich als minister bezig met de terreinen integratie en inburgering, antidiscriminatie, grotestedenbeleid, wonen, huisvesting, huurbeleid, buurtbudgetten, bestrijden van lokale overlast en bevorderen van buurtgerichte veiligheid.


Minister Lilianne Ploumen en Van der Laan tijdens Afrikadag in 2012
Burgemeester Amsterdam
Kort na de val van dit kabinet gaf Van der Laan aan verder te willen als Tweede Kamerlid. Op 19 april 2010 trok Van der Laan zich toch terug om zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Op 23 juni 2010 werd bekend dat de Amsterdamse gemeenteraad hem officieel voordroeg als opvolger van Job Cohen, hoewel de Vertrouwenscommissie uit de Raad een voorkeur had uitgesproken voor de Almeerse burgemeester Jorritsma. Op 2 juli ging het demissionaire kabinet-Balkenende IV akkoord met zijn benoeming. Op 7 juli 2010 begon Van der Laan met zijn werkzaamheden.

Zijn eerste grote optreden was tijdens de huldiging van het Nederlands voetbalelftal op 13 juli 2010 in Amsterdam. Op 12 december 2010 moest hij bekend maken, dat op kinderdagverblijven Het Hofnarretje en Jenno's Knuffelparadijs vermoedelijk 30 tot 50 kinderen het slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik. Bij deze zaak kreeg hij waardering voor zijn betrokkenheid en steun aan de ouders van de kinderen.

In 2013 kreeg Van der Laan de Machiavelliprijs, de prijs voor iemand (voornamelijk politici) die uitblinkt in communicatie tussen overheid, politiek en burgers. Van der Laan "is een toonbeeld van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik", was de motivatie van de jury.

Op 30 maart 2016 stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met zijn herbenoeming voor zes jaar.

Ziekte
In oktober 2013 werd bekend dat Van der Laan prostaatkanker had, waarvan hij later genas. In januari 2017 maakte hij bekend dat bij hem uitgezaaide longkanker was vastgesteld. Hij werd behandeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Op 30 juli 2017 was hij te gast bij het VPRO-televisieprogramma Zomergasten, waarin hij werd geďnterviewd door presentatrice Janine Abbring. Het programma trok bijna een miljoen kijkers en was daarmee een van de best bekeken afleveringen. Op 18 september 2017 legde hij zijn taken neer, nadat hij van zijn artsen te horen had gekregen dat hij uitbehandeld is. Zijn taken als burgemeester worden waargenomen door locoburgemeester Kajsa Ollongren. Op 22 september 2017 kreeg Van der Laan de gouden Medaille van de Stad Amsterdam uitgereikt, die standaard wordt toegekend aan burgemeesters bij hun afscheid. De uitreiking vond plaats in de ambtswoning (Herengracht 502) door de locoburgemeester en de wethouders. In de medaille staat het motto van Van der Laan gegraveerd: "Alles voor de stad".
(1547276)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van der Laan' kwam in 2007 in Nederland 10.669 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van der Laan' 7.476 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van der Laan' 2.158 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van der Laan' 2.237 keer voor.



8
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies