Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Frits Bom (19-10-2017)

 
Diversen 19-10-2017



Frits Bom
73 jaar

20-04-194419-10-2017
RotterdamOliva, Spanje

programmamaker TV



Vele jaren was hij het gezicht van de consumentenprogramma's van de VARA. Dat waren achtereenvolgens De Ombudsman, De Konsumentenman en de daarvan afgeleide reisprogramma Konsumentenman Reizen, Konsumentenbus en Konsumentenboot.

Frits Bom onderscheidde zich vooral door het bedenken van originele en grappige vormen om informatie (infotainment) op een groot publiek over te brengen. Niet iedereen hield van hem: velen vonden hem ook drammerig.

In 1978 publiceerde hij een omstreden boek getiteld Het mysterie van de hunebedden : buitenaardse hulp? waarmee hij zich in de gelederen schaarde van destijds populaire schrijvers als Erich von Däniken e.a. die archeologische raadsels op buitenissige wijze trachten te verklaren door ze toe te schrijven aan interventies van ruimtewezens.

In 1989 leidde een conflict met voorzitter Marcel van Dam tot het vertrek van Frits Bom bij de VARA. Hij nam ontslag op staande voet. Even later kon Frits Bom aan de slag bij het korte tijd daarvoor opgerichte RTL 4, met het programma De Vakantieman, en werd hij panellid in het komische programma van André van Duin. In 1993 kreeg hij bij RTL 4 nog een geheel ander programma, Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen, dat over rechtspraak ging.

In 1993 publiceerde hij het boek getiteld De Tijd via Uitgeverij Elmar B.V. te Rijswijk. In deze uitvoerige beschouwing overdenkt Frits Bom het probleem van de tijd. Van de kosmologische, parapsychologische en chronologische tijden, via de wereld van de inwendige klok, tijd in de muziek, de jetlag, de tijdfractals, naar het mysterieuze terrein van chaos en tijd, de Big-Bang.

Na 7 jaar lang dicht bekeken live-uitzendingen op prime-time werd de Vakantieman beëindigd omdat er een oververtegenwoordiging was van oudere kijkers terwijl de zender naar verjonging van het kijkersbestand streefde. Toch keerde hij nog een seizoen terug nu met het programma de Vakantieman op reis waarbij hij nu zelf met camera op pad ging en verslag deed in plaats van live uitzending met publiek vanuit een studio.

Vervolgens startte Bom bij TV Gelderland een wekelijks televisieprogramma onder de titel "De Televisieman".

In 2004 verscheen hij weer op televisie, in een onverwachte rol: in reclamespots als ‘Leningman’ voor Becam, een bedrijf dat hypotheekleningen verstrekte. Deze rol leverde hem kritiek op, omdat Bom als ex-ombuds/consumentenman de suggestie wekte objectief te zijn, maar in feite reclame maakte en de kijker kon misleiden omdat de spot veel op zijn oude programma's leek.

Van 2005 tot en met 2012 publiceerde Frits Bom op zijn website vrijwel dagelijks een televisierecensie (met zo nu en dan een onderbreking) onder het pseudoniem De TV-recensent. Ook konden gastrecensenten hun mening ventileren. Op 1 januari 2013 stopte hij hiermee.

In 2009 was hij verslaggever in de Dik Voormekaar Show in de rubriek Twan de Stuntman.

Bom schreef in totaal tien boeken. Zijn laatste boek (De Havenman - Rotterdams voor Gevorderden) dateert van september 2011 en werd uitgegeven door Scriptum in Schiedam. De titel "De Havenman" ontleende hij aan de start van zijn carrière toen hij aan de toenmalige Havenvakschool werd opgeleid tot gediplomeerd havenwerker. Het boek verbindt het Rotterdams met het havenjargon.

Frits Bom overleed op 19 oktober 2017 na een kort ziekbed in zijn woonplaats in Spanje. Hij werd 73 jaar.
(1554115)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Bom' kwam in 2007 in Nederland 1.630 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Bom' 1.100 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Bom' 367 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Bom' 529 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies