Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Gerrit Gunnink (05-11-2017)

 
Diversen 05-11-2017



Gerrit Gunnink
94 jaar

05-11-2017
Almere

verzetsstrijder



In zijn woonplaats Almere is zondag verzetsstrijder Gerrit Gunnink op 94-jarige leeftijd overleden. In 2007 biechtte Gunnink in zijn boek De Knokploeg op dat zijn ploeg Pieter Hoppen had geliquideerd. Ze begroeven hem in het Staphorsterveld.

Rouvener Geertjan Lassche maakte in 2009 de documentaire Nooit meer laf over Gerrit Gunnink. Gunnink deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren: gewapend in verzet komen. Toch voelde Gerrit zich een lafaard. Want hij verzweeg twee grote geheimen: de per vergissing geliquideerde Rotterdamse ambtenaar Pieter Hoppen en de dood van een Drentse landwachter, gevolgd door verschrikkelijke represailles door de Duitsers.

Reine
Gunnink presenteerde in 2007 zijn boek De Knokploeg met verzetsonthullingen. Lassche maakte op basis van het boek de documentaire Nooit meer Laf, over de schimmen en schuldgevoelens die Gunnink tientallen jaren teisterden. Gunnink kwam in het reine met zijn geweten. In Nooit meer laf vertelt hij alles. Laf wilde hij niet meer zijn.

Nooit Meer laf is het verhaal van een man die het opruimen van zijn geweten verkiest boven de nadelige consequenties van zijn onthullingen. Hoppen bleek onschuldig. Zijn familie tastte al die jaren in het duister over het lot van Pieter Hoppen. De herbeleving zette Gerrit aan het denken. ,,Ik vond dat ik het de nabestaanden van Hoppen m๓est vertellen, nu het nog kon."

Eind april 2008 werd er naar aanleiding van Nooit meer laf gegraven in het Staphorsterveld, waarbij het stoffelijk overschot van Pieter Hoppen werd gevonden. Later werd op deze plek een kruis onthuld en vond op de erebegraafplaats in Loenen de herbegrafenis plaats.
(1559873)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Gunnink' kwam in 2007 in Nederland 434 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Gunnink' 123 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Gunnink' 145 keer voor.




Advertentie van MyHeritage.com
4
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies