Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Eppo Hero Brongers (22-12-2017)

 
Diversen 22-12-2017



Eppo Hero Brongers
88 jaar

28-05-192922-12-2017
RotterdamHeerlen

oud-militair en schrijver van boeken over 40-45



Na zijn middelbare school (HBS-B) doorliep hij de Koninklijke Militaire Academie waar hij in 1953 promoveerde. Hij koos voor een carrière bij de Koninklijke Landmacht, waar hij verschillende functies bekleedde als officier bij de verbindingsdienst. Ook vervulde hij functies bij de NAVO, was hij docent telecommunicatie en elektronische oorlogvoering aan de Hogere Krijgsschool, en docent strategie en militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire Academie. In 1987 ging hij in de rang van luitenant-kolonel met functioneel leeftijdsontslag. Hij is in 1955 in Arnhem gehuwd met Anke C.F. Kelderman en zij hebben drie kinderen. Zij waren sinds 1985 woonachtig in Wijnandsrade. Brongers overleed op 22 december 2017 in Heerlen.

Werk als militair schrijver
Al tijdens zijn werk bij de Koninklijke Landmacht deed Brongers militair-historisch onderzoek, met name gericht op de gebeurtenissen tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 en publiceerde hierover. Een van zijn bekendste werken is "De oorlog in mei '40", waarvan de 1e druk in 1963 verscheen. Zijn boeken beleefden vele herdrukken, waarbij Brongers vaak ook nieuwe informatie toevoegde.

Eén van de opvallendste gegevens uit dit werk is Brongers' stelling, dat de Duitse verliezen aan vliegtuigen in de meidagen van 1940 de Slag om Engeland en de Operation Seelöwe (de Duitse invasie van Engeland) zwaar hebben gehinderd of hebben doen mislukken. De Duitsers verloren volgens Brongers 525 vliegtuigen (vooral transporttoestellen van de luchtlandingdivisie, namelijk Junkers 52s), wat door sommige historici wordt bevestigd, door andere ontkend of weersproken. Onweersproken is dat de Duitsers in ieder geval 325 toestellen verloren.

Brongers werkte ook mee aan publicaties van anderen, zoals het stafwerk "De luchtverdediging in de meidagen 1940" van F.J. Molenaar (Sectie Luchtmachthistorie), dat in 1970 werd uitgegeven. Daarnaast leverde zijn onderzoek in totaal 55 aanvullingen en verbeteringen op op Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, het standaardwerk van Loe de Jong, waarvan De Jong nagenoeg alle overnam in herziene uitgaven van zijn werk.[2]

In totaal publiceerde Brongers 19 boeken en verschillende artikelen in diverse tijdschriften. Naast zijn publicaties geeft Brongers regelmatig lezingen en werkt hij als adviseur mee aan radio- en tv-programma's.

Werk als historicus
Brongers heeft als bestuurslid van de Stichting tot behoud van Kasteel Wijnandsrade onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Kasteel Wijnandsrade. Op verzoek van de Heemkundevereniging Vrienden van Wijnandsrade heeft hij de oorlogsgeschiedenis van dit dorp beschreven. Op verzoek van Jan Bomans heeft hij bij gelegenheid van de oprichting van een monument ter ere van Prins Johan Willem Friso bij Moerdijk een monografie geschreven over het leven van deze prins.
(1579382)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Brongers' kwam in 2007 in Nederland 553 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Brongers' 403 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Brongers' 172 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Brongers' 89 keer voor.



0
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies