Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Gaby Dirne (03-01-2018)

 
Diversen 03-01-2018



Gaby Dirne
86 jaar

18-11-193103-01-2018
Oudenbosch

Musicus, Componist, arrangeur, dirigent e.a.



musicus, multi-instrumentalist, componist, tekstdichter, arrangeur, dirigent, producer, vertaler en manager.

Gaby Dirne woonde vanaf zijn eerste levensjaar in Breda. Op negenjarige leeftijd werd hij lid van het Theresiajongenskoor onder leiding van Rector Fick en Coos van Overbeek. Zeer jong ging hij al studeren aan de Schola Cantorum. Nog voor zijn veertiende jaar behaalde hij de diploma’s 3e, 2e en 1e Cantor, (opleiding voor zang en solfège). Dit bleek een belangrijke ondergrond voor zijn latere carrière als musicus te zijn.

Intussen studeerde hij accordeon. Zijn belangstelling betrof klassieke muziek, jazz, dansmuziek, popmuziek en volksmuziek. Op 21–jarige leeftijd begon hij zijn eigen particuliere muziekschool annex muziekhandel. Hij was inmiddels gediplomeerd muziek- en zangleraar. Zijn leerlingen behaalden eerste prijzen tijdens nationale en internationale concoursen. Hij werd steeds actiever als componist. In 1964 moest van gemeentewege het pand waar zijn school en handel in huisden gesloopt worden. Vanaf dan ging hij zich uitsluitend bezighouden met componeren, arrangeren en producen. Hij begon zijn eigen platenlabel Rigatone.

Ensembles en orkesten
Al op 17-jarige leeftijd had hij zijn eigen band: The Sweet, Soft and Swingplayers. Daarna volgden Musette-ensemble Gaby Dirne, Gaby Dirne’s Multi-Sound-Orchestra, Gaby Dirne’s Jukeboxers, The Valentino’s en het Quintet Gaby Dirne. Met dit kwintet kreeg hij de eervolle uitnodiging in de “Muzikale Meesterwerken Serie“ een ep uit te brengen. Van dit ensemble maakte onder andere de vermaarde gitarist Eddy Christiani deel uit. Maar zijn grootste successen behaalde hij met The Valentino‘s (1969–1975).

Zijn jongste broer Frank maakte ook deel uit van deze groep. Buiten het feit dat hits werden gescoord waren zij vermaard als begeleidingsorkest voor vrijwel alle grote namen uit de Nederlandse muziekwereld, zoals Sandra en Andres, Ben Cramer, Imca Marina, Anneke Grönloh, Zangeres Zonder Naam, Patricia Paay, Willy Alberti, Johnny Jordaan, Bolland en Bolland en Ria Valk. Bovendien werden vele buitenlandse topartiesten die Nederland aandeden begeleid, bv. de Duitse schlagerzangers Freddy Breck, Tony Marchall en de Belgische zanger Louis Neefs. Hoogtepunt was een optreden met de Amerikaanse “Disco Queen” Donna Summer in het Hiltonhotel te Amsterdam. Er waren tournees door België, Duitsland en Suriname. Vanaf 1976 hield hij zich bezig met componeren en fungeren als jurylid tijdens concoursen en talentenjachten. In 1994 vormde hij zijn “Gaby Dirne’s Complesso“. Een sextet waarvan o.a Coby Vermeulen ( piano/synthesizer) en Stephan van der Meyden (drums) deel uitmaakten. Hiermee nam hij een cd op met nummers uit het wereldrepertoire als “Misty", “Desafinado”, ”Streetlife”.
(1582720)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Dirne' komt in 2007 in Nederland 134 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Dirne' 105 keer voor. (Bron: Mertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)

Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Dirne' 22 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Dirne' 17 keer voor.


6
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies