Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Adri Zwaanswijk (24-01-2018)

 
Diversen 24-01-2018



Adri Zwaanswijk
88 jaar

21-03-192924-01-2018

korfbalspeler en -coach



Na een periode van afnemende gezondheid is Adri Zwaanswijk, erelid van het KNKV, woensdagochtend 24 januari overleden. Hij is 88 jaar geworden.
De korfbalgoeroe Zwaanswijk (1929) heeft een bepalende rol gespeeld in de korfbalgeschiedenis. Als twaalfjarige jongen werd hij door een leraar aangezet op korfbal te gaan. Als speler van het Haagse HKV werd hij landskampioen en bereikte hij het nationale team, waarvoor hij elfmaal uitkwam. Al snel ontwikkelde hij zich ook als coach. Van 1962 tot en met 1978 gaf hij succesvol leiding aan Oranje, om daarna nog op te treden als de mentor van zijn opvolger Ben Crum. Zwaanswijk was de grondlegger van de topsportbenadering, maar ook de bedenker van pupillenkorfbal op een lagere korf en met een kleinere bal. Hij was de aanjager van de kunststofkorf en bovenal de man die korfbal internationaal op de kaart zette. Toen hij in 1978 afscheid nam als bondscoach van Nederland vroeg hij als cadeau middelen voor een reis om de wereld. Gedurende een jaar bezocht hij zo’n dertig landen en deze kreeg hij ook aan het korfballen. Swan Fund
Met zijn Swan Fund heeft Zwaanswijk veel betekend voor de internationale ontwikkeling van korfbal. Dankzij Zwaan, zoals al snel zijn naam luidde wordt korfbal gespeeld van Amerika tot Papoea-Nieuw-Guinea en van India tot Afrika. Inmiddels telt de Internationale Korfbal Federatie 69 aangesloten landen. De huidige status van korfbal in Nederland als topsport is gebouwd op zijn internationale fundament. In 2003, bij de viering van het 100-jarig jubileum van het KNKV, werd Zwaanswijk geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Een van de laatste keren dat hij nog een groot toernooi bijwoonde was het WK onder 23 in Barcelona (2012). Oranje onder 23, met vele toppers van nu, vierde daar nog gezamenlijk met Zwaanswijk de overwinning. Rob Meijer, voorzitter KNKV: “Adri Zwaanswijk was erelid van het KNKV, honorary member van de IKF en een grootheid in de korfbalgemeenschap. Zijn overlijden betekent een groot verlies voor de hele korfbalwereld, die dankzij Swan heel wat groter is dan alleen Nederland en België. Onze olympische ambitie komt voort uit zijn pionierswerk. Wij zijn Adri Zwaanswijk zeer erkentelijk voor zijn jarenlange en bevlogen inzet en wensen zijn familie en andere nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.”
(1590517)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Zwaanswijk' kwam in 2007 in Nederland 188 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Zwaanswijk' 22 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Zwaanswijk' 43 keer voor.



8
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies