Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Sjef de Jong (10-02-2018)

 
Diversen 10-02-2018



Sjef de Jong
87 jaar

10-02-2018

museumeigenaar en acteur



BRONKHORST - Op 87-jarige leeftijd is zaterdagavond Sjef de Jong overleden, de man achter het Charles Dickens museum in het monumentale stadje Bronkhorst.

Voor velen zal hij bekend blijven als de vertolker van Scrooge, een personage van Dickens uit A Christmas Carol. Die rol speelde hij met name tijdens het jaarlijkse Dickens Festival in Bronkhorst in december. Maar ook op andere dagen liep De Jong regelmatig rond in de karakteristieke zwarte jas, witte sjaal en hoge hoed.

Sjef de Jong was al vanaf zijn 17de voorvechter van het Dickens-gedachtegoed. De wereld van de Engelse schrijver uit de 19de eeuw bleef de Nederlandse econoom fascineren. Charles Dickens stelde met zijn fijne pen als geen ander sociale misstanden aan de kaak. De schrijver gaf De Jong inspiratie: in zijn carrière als directeur van het Doetinchemse Slingeland-ziekenhuis en daarna. Dickens was ook zijn inspiratiebron voor het proefschrift dat hij schreef, 'De maatschappelijke waarde van de onderneming'.

Maatschappelijk doel
Net als Dickens had De Jong meer sympathie voor de mensen die het wat moeilijker hadden dan de upper class. In die zin voelde hij zich letterlijk verwant met Dickens.

Het museum dat De Jong na zijn pensioen in 1987 inrichtte in het pittoreske Bronkhorst was zijn hobby. Maar hij wilde ook een maatschappelijk doel dienen door zijn visie uit te dragen. Waar zijn vrouw Alie zich ontfermde over de museumwinkel, was Sjef de Jong vooral de man van de voordrachten in het theaterzaaltje. Het pand groeide uit tot dé trekpleister van het stadje.

Vervolg
De Jong was al enige tijd gestopt met zijn museum. Dat krijgt echter mede door inzet van zijn zoon Dirk de Jong dit jaar een vervolg in Braamt, in het Land van Jan Klaassen. ,,We gaan er zeker mijn vaders gedachtegoed uitdragen. Hij krijgt een speciale plaats in het nieuwe Dickens-museum,’’ zegt Dirk de Jong.

Sjef de Jong wordt vrijdag in familiekring begraven.
(1595938)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'de Jong' kwam in 2007 in Nederland 83.782 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'de Jong' 55.480 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'de Jong' 18.457 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'de Jong' 21.883 keer voor.



9
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies