Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Leonie Jansen (11-04-2018)

 
Diversen 11-04-2018



Leonie Jansen
42 jaar

18-11-197511-04-2018
Utrecht

planoloog en hoogleraar



De Wageningse hoogleraar Leonie Janssen-Jansen is woensdagmiddag overleden. De 42-jarige planoloog leed al enige tijd aan kanker. Vorig jaar kwam ze in het nieuws met een discussie over toenemende zorgkosten. ,,Dankzij dure chemokuren leef ik langer. En ik leef liever dan ik sterf’’


Janssen-Jansen vertelde juni vorig jaar openhartig over haar dunnedarmkanker. Enkele maanden daarvoor had ze te horen gekregen dat door uitzaaiingen ze nog maar enkele maanden te leven zou hebben.

De oncoloog gaf haar in overweging te stoppen met behandeling en met pijnstilling nog zo veel mogelijk te genieten van de resterende tijd. Janssen-Jansen wilde doorgaan. Ze had gehoord over een experimentele chemokuur. Het medicijn was duur, zo'n 100.000 euro per jaar. ,,Ik was 40 jaar met twee jonge kinderen. Ik moest voor mezelf en mijn kinderen proberen of het werkt’’, vertelde ze.

Column
Een column van econoom Frank Kalshoven kort tijd later in de Volkskrant raakte haar diep. De strekking: artsen medicaliseren te veel rondom het sterven, mede omdat ze daarvan financieel beter worden, terwijl medische ingrepen in de laatste levensjaren vaak meer slecht doen dan goed.

Janssen-Jansen reageerde boos in een opiniestuk. ,,Dankzij dure chemokuren leef ik waarschijnlijk langer, waardoor niet alleen mijn kinderen van mij kunnen genieten, maar ik ook nog kan lesgeven en promovendi kan begeleiden’’, legde ze later uit. Ze bleef namelijk zo veel mogelijk doorwerken. Een derde van de tijd was ze ziek van de chemokuren, de resterende twee derde probeerde ze haar leven met haar kinderen zo normaal mogelijk te leven.

De in Deventer opgegroeide Janssen-Jansen ging juni 2015 aan het werk in Wageningen als hoogleraar ruimtelijke ordening. Ze woonde in Utrecht.
(1618908)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Jansen' kwam in 2007 in Nederland 73.533 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Jansen' 15.473 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Jansen' 16.407 keer voor.



6
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies