Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Frieda Menco-Brommet (22-02-2019)

 
Diversen 22-02-2019



Frieda Menco-Brommet
93 jaar

22-02-2019

Holocaustoverlevende (Auschwitz)



Auschwitz-overlevende Frieda Menco-Brommet is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité. De Amsterdamse Menco-Brommet, geboren in 1925, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar naziconcentratiekamp Auschwitz. Haar uitvaart is zondag.

In september 1944 werd de Amsterdamse met haar ouders via Westerbork naar Auschwitz afgevoerd. Ze was toen 19 jaar oud. De familie Frank zat in dezelfde trein. De twee gezinnen kenden elkaar uit de Amsterdamse Rivierenbuurt.


In het vernietigingskamp wordt Menco-Brommet geselecteerd om te werken. In 2007 vertelde ze in de Volkskrant dat ze zich nog de vier rijen bij aankomst herinnerde: twee rijen met mannen en twee rijen met vrouwen. ‘Later wisten we natuurlijk dat één rij van de mannen en één rij van de vrouwen meteen naar de gaskamer gingen. De anderen bleven leven, maar ja, dat wisten we toen niet.’

Menco-Brommet moest zware dwangarbeid verrichten. Ze werd ernstig ziek. Ze leed onder meer aan roodvonk, tyfus en pleuritis. Ze belandde uiteindelijk in dezelfde ziekenbarak als Margot en Anne Frank. De twee zusjes werden naar concentratiekamp Bergen-Belsen getransporteerd. Daar overleden ze in het voorjaar van 1945.

Menco-Brommet en haar moeder overleefden Auschwitz, maar haar vader, Jo Brommet, overleefde het vernietigingskamp niet.

Na de oorlog trouwde ze met Herman Samuel Menco, die Auschwitz ook overleefde. Ze kregen twee zoons. Het echtpaar ging later uit elkaar.

Na de oorlog vertelde Menco-Brommet haar verhaal in documentaires en televisieprogramma’s. Ze ging ook naar scholen om kinderen over haar ervaringen te vertellen. Daarvoor kreeg ze in 1991 een koninklijke onderscheiding.


(1706251)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Menco-Brommet' kwam in 2007 in Nederland niet voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Menco-Brommet' 1 keer voor.



4
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies