Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Henri Johan (Hans) Simons (27-03-2019)

 
Diversen 27-03-2019



Henri Johan (Hans) Simons
71 jaar

20-12-194727-03-2019
WitmarsumRenesse

politicus (PvdA)



Hij was namens de Partij van de Arbeid onder meer staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Hans Simons groeide op in Zeeland en volgde de HBS in Zierikzee. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam studeerde hij politicologie (kandidaats) en bedrijfssociologie.

Hans Simons was van 1974 tot 1977 lid van de Rotterdamse gemeenteraad voor de PPR. Hij stapte over naar de PvdA en was van 1979 tot 1982 fractievoorzitter in de Rotterdamse gemeenteraad. Van 1982 tot 1989 was hij wethouder van Onderwijs in Rotterdam onder burgemeester Bram Peper.

Van 1989 tot 1994 was hij staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in het kabinet-Lubbers III en had volksgezondheid en gehandicaptenbeleid in zijn portefeuille. In die periode ontwikkelde hij plannen voor een nieuw stelsel van ziektekostenverzekering en financiering van de gezondheidszorg, die echter nooit werden uitgevoerd (het zogenoemde plan-Simons).[2]

Van 1994 tot 2001 was Hans Simons weer wethouder in Rotterdam, nu voor Haven en Economische zaken. Tevens was hij locoburgemeester. De stad Rotterdam heeft hem in 2001 de Wolfert van Borselenpenning toegekend.

Na zijn vertrek uit Rotterdam werd hij voorzitter van de raad van bestuur van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn te Utrecht. Van 1 mei 2005 tot 1 april 2009 was hij bestuurder van het Oosterscheldeziekenhuis te Goes en Zierikzee, belast met de fusie van de Zeeuwse ziekenhuizen. Simons lag in Zeeland onder vuur van zowel personeel, uit het ziekenhuis van Vlissingen, als politiek. Begin 2009 werd bekend dat het ziekenhuis in ernstige financiële problemen verkeerde. Net voor hij, noodgedwongen samen met Rob Zomer (voorzitter raad van bestuur van ziekenhuis Vlissingen) moest opstappen werd de fusie formeel goedgekeurd.

Simons woonde in Renesse en was onder meer voorzitter van de raden van toezicht van de Hogeschool Zeeland, de Pameijer Stichting en de William Schrikker Groep, voorzitter van de Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953 in Ouwerkerk, de werkgeversorganisatie van de schoonmaak- en glazenwassersbranche OSB, DBC-Onderhoud en de Vereniging Ambulancezorg Nederland. Sinds 1 november 2014 was hij voorzitter van Stichting Renesse.
(1713097)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Simons' kwam in 2007 in Nederland 7.812 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Simons' 1.639 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Simons' 2.577 keer voor.



8
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies