Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Jacob Gelt Dekker (01-09-2019)

 
Diversen 01-09-2019



Jacob Gelt Dekker
71 jaar

22-04-194801-09-2019
OterleekKey West (Florida)

schrijver, filantroop, zakenman



Persoonlijk
Jaap Dekker, die later ‘Gelt’ als tweede naam koos, werd in 1948 geboren in een boerengezin in Oterleek. Volgens eigen zeggen had hij een liefdeloze opvoeding gehad, en was hij misbruikt door een onderwijzer op de lagere school. Een relatie heeft hij niet gehad. Dat zag hij als een voordeel voor zijn doen en laten. Hij volgde een opleiding voor tandarts (1973), en had een praktijk van 1976 tot 1989 maar hij werd ondernemer. Hij vergaarde zijn vermogen met bedrijven als fitnessclub Splash, One Hour Super Photo, KwikFit en Budget Rent a Car. Dekker woonde afwisselend op Curaçao (Westpunt), in New York, Key West, en Amsterdam. Hij trok zich terug in 1990 en begon zijn energie te steken in de JADE Foundation, a non-profit organisatie ten behoeve van onderwijs voor de kinderen op Curaçao. In 1976 kreeg hij voor de eerste maal kanker, hij zou dat nog verschillende malen krijgen. Hij stierf uiteindelijk op 1 september 2019 aan lymfeklierkanker in zijn woning in Key West.

Dekker was tot 2007 voorzitter van de raad van toezicht van ChildRight.

Curaçao
Vanaf begin 2000 huurde en kocht Dekker op Curaçao een aantal door de Stichting Monumentenzorg en anderen gerestaureerde panden in het historische stadsdeel Otrabanda van Willemstad. Hij liet aangrenzende panden restaureren en vestigde hier het Kura Hulanda Museum, met onder andere een collectie betreffende de trans-Atlantische slavenhandel.

In 2001 volgde na de overname van Hotel Porto Paseo, het Kura Hulanda. Op Westpunt nam Dekker het verwaarloosde Kadushi Cliff Ressort over dat werd omgezet in Kura Holanda Lodge. Tevens opende hij het Desert Green House, een proefboerderij voor fruitteelt in gekoelde cellen, dat echter failliet ging.

Als columnist schreef Dekker columns over politiek, economie, godsdienst en filosofie in het Algemeen Dagblad, het Antilliaans Dagblad en Luchtvaartnieuws (sinds 2003). Dekker besprak als presentator van een tv-praatprogramma met Stanley Brown in Jacob & Stanley en met Chacho de Castro in Dialogo een groot aantal eilandproblemen. Hij meende dat de Nederlandse Antillen als autonome landen of gemeentes bij Nederland hadden moeten blijven, en zo deel moesten worden van de Europese Unie via de regeling voor ultraperifere gebieden.[bron?] In zijn column in de Caraïbische editie van het Algemeen Dagblad hekelde Dekker de door cocaïnebelangen beheerste samenleving op Curaçao. Een controversiële column in Luchtvaartnieuws, waarin hij misdaad, corruptie en slecht onderwijs als belemmering voor de groei van de economie omschreef, wekte felle reacties op bij Curaçaose politici en de bevolking. Politici begonnen zelfs een kansloze actie om hem tot persona non grata te verklaren. Dekker was sinds 2007 columnist voor Sprout (2009), en de BNR Nieuwsradio-programma's Dwarse Denkers en Enonomic Forum. Hij publiceerde zijn columns in september 2007 in boekvorm, onder de titel Persona non Grata. Zijn laatste boek, de reisgeschiedenis The Caribbean, verscheen in 2018.[2] Hij was mede-oprichter van de Kura Hulanda Foundation, het Dekker-Padget Dutch2USA stageprogramma en Givingback Foundation.

Dekkers bracht bovendien enkele calypso's uit onder de titels Persona Non Grata en Jacob Go Home. Jacob Is Home, gecomponeerd en uitgebracht door de Curaçaoënaar Edsel Juliet. Daarnaast schreef hij columns, romans, een verhalend reisboek en een kinderboek.

In 2009 liet hij eiland links liggen.
(1743285)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Dekker' kwam in 2007 in Nederland 27.946 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Dekker' 18.855 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Dekker' 6.879 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Dekker' 7.324 keer voor.



9
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies