Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Abraham Rutger (Bram) van der Vlugt (19-12-2020)

 
Diversen 19-12-2020



Abraham Rutger (Bram) van der Vlugt
86 jaar

28-05-193419-12-2020
Den HaagMeije

acteur (o.a. de rol van Sinterklaas)



Biografie (bron: Wikipedia)
Jeugd
Van der Vlugt had een Joodse moeder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij door de nazi's naar Auschwitz gedeporteerd en verloor daar het leven. Omdat hun vader niet-Joods was, werden Van der Vlugt en zijn oudere broer Fred met rust gelaten. Wel verloren zij in 1945 hun huis bij het bombardement op het Bezuidenhout. Hij volgde zijn toneelopleiding aan de Toneelschool te Amsterdam. Hierna speelde hij zeven jaren bij Toneelgroep Studio.

Carrière
In de jaren 1960 kreeg hij bekendheid door zijn hoofdrol van dokter Finlay in de televisie-serie Memorandum van een dokter. In 1970 was hij een van de oprichters van Toneelgroep Sater. Hij speelde er zelf tot 1974. Daarna was hij bij wisselende gezelschappen en in de vrije sector te zien. Voor zijn rol in Kopenhagen kreeg hij in 2000 de Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol.

Van der Vlugt was actief als ambassadeur van het Groene Hart, waar hij veertig jaar woonde in De Meije. Hij was een van de medeoprichters van de stichting Gras & Wolken, die ijvert voor het behoud van het Groene Hart. Voor zijn werk voor Gras & Wolken en als acteur werd hij in 2001 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Verder is hij de mannelijke voice-over van de radioreclames voor Royal Canin en een van de reclamestemmen van Adopteer Een Pup.

Na theatersamenwerkingen met Joost Prinsen, Kitty Courbois, Thom Hoffman en Oren Schrijver liet hij op NPO Radio 1 weten serieus te willen nadenken om het theater in te gaan met Mart Smeets.

Sinterklaas

Bram van der Vlugt als Sinterklaas in 2007
Van 1986 tot en met 2010 kroop Van der Vlugt jaarlijks in de huid van Sinterklaas, als opvolger van Adrie van Oorschot. Hij verscheen in diverse televisieprogramma’s, waarmee hij het televisie-imago van de goedheiligman verder ontwikkelde en waarborgde. Hij stond daarbij bekend om zijn scherpe, soms ietwat ironische opmerkingen. Van der Vlugt maakte als Sinterklaas de opkomst van de media mee. De acteur speelde niet alleen Sinterklaas bij de officiële intocht, want hij zat ook jaarlijks in de programma’s en theatershows van Paul de Leeuw en Jochem van Gelder. Daarnaast speelde hij ook in De Club van Sinterklaas, het Sinterklaasjournaal en Het Feest van Sinterklaas.

Op 21 mei 2011 werd bekend dat Bram van der Vlugt na 25 jaar ging stoppen bij de publieke omroep met zijn taak als vaste raadsman van Sinterklaas, zoals hij dat zelf altijd verwoordde. Stefan de Walle nam zijn staf en mijter over. Naar aanleiding van deze opvolging werd dezelfde dag een speciaal ingelaste uitzending van Het Sinterklaasjournaal uitgezonden. Hierin werd niet de juiste informatie gegeven vanwege de geheimhouding van het feit dat Sinterklaas fictief is. In het Sinterklaasjournaal meldde Van der Vlugt dat het Grote Boek van Sinterklaas per ongeluk bij hem in handen was gekomen en hij nu hulp nodig had om het terug te kunnen bezorgen. Van der Vlugt had vanuit de studio contact met de in Spanje aanwezige Sinterklaas, die daarop zei een nieuw boek te zullen gebruiken en het oude, volle boek expres gegeven heeft aan Van der Vlugt omdat hij hem bedankte voor zijn diensten van de afgelopen 25 jaar.

Van der Vlugt kon het niet laten om af en toe nog eens zijn mijter op te zetten en zijn meest populaire rol te spelen. Hij speelde in films als Bennie Stout (2011), Pak van mijn hart (2014), De Brief voor Sinterklaas (2019) en in De Grote Sinterklaasfilm (2020). Verder speelde hij nog Sinterklaas in diverse commercials (Essent en Bol.com), televisieprogramma's (Sint & De Leeuw) en andere producties. In 2012 bracht hij een boek uit over Sinterklaas, getiteld Sinterklaas bestaat!.

Privé
Van der Vlugt was getrouwd en heeft vijf kinderen; een van hun kinderen is Marijne van der Vlugt. In februari 2005 werd bekendgemaakt dat Van der Vlugt een tumor in zijn dikke darm had. Deze is operatief verwijderd. Op zijn tachtigste verjaardag werd hij in het DeLaMar verrast door zijn collega's van On Golden Pond. Van der Vlugt overleed in de nacht van 18 op 19 december in zijn slaap aan de gevolgen van COVID-19.
(1848695)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van der Vlugt' kwam in 2007 in Nederland 1.698 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van der Vlugt' 1.030 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van der Vlugt' 275 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van der Vlugt' 520 keer voor.



5
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies