Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Martin de Groot (20-04-2021)

 
Diversen 20-04-2021



Martin de Groot
87 jaar

03-09-193320-04-2021
AmsterdamHaarlem

oud-vica­ris-generaal / priester



Haarlem, 21 april 2021 - Monseigneur Martin de Groot, oud-vica­ris-generaal en oud-officiaal van het bisdom Haar­lem-Am­ster­dam, is gisteren na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd overleden.

De Groot was bis­schop­pe­lijk adviseur voor de KRO en lid van het verantwoor­dingsor­gaan van het Pensioen­fonds Neder­landse Bis­dom­men. Ook was hij betrokken bij talrijke raden, com­mis­sies en advies- en beheers­stich­tingen.

Martin de Groot werd op 3 sep­tem­ber 1933 in Am­ster­dam geboren. Na zijn pries­ter­wij­ding werd hij kape­laan in Castricum. Kort daarop werd hij naar Rome gestuurd voor een studie canoniek recht. Na het behalen van het licentiaat werd hij se­cre­ta­ris van het bisdom en later ook kanselier en officiaal van de ker­ke­lijke recht­bank.

Onder bis­schop Zwart­kruis werd hij bis­schop­pe­lijk vica­ris, lid van het ka­the­draal kapit­tel en van het consultoren­col­lege. In 1998 werd hij vica­ris-generaal en maakte hij deel uit van de Raad voor Eco­no­mische Aangelegen­he­den, ambten die hij naast het offi­cia­laat tot zijn emeritaat in sep­tem­ber 2013 heeft vervuld.

In 1985 werd hij wegens zijn verdiensten benoemd tot Ere­ka­pelaan van Zijne Hei­lig­heid de Paus. In 2005 benoemde koningin Beatrix hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2017 benoemde bisschop Jos Punt hem hij tot erekanun­nik van het Kathedraal Kapittel van het bisdom Haar­lem-Am­ster­dam.

Ten gunste van de chorale kerk­mu­ziek in de Sint-Bavokathedraal en de Sint-Josephkerk in Haarlem en in de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam richtte hij een fonds op dat zijn naam draagt.
(1885124)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'de Groot' kwam in 2007 in Nederland 36.032 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'de Groot' 24.787 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'de Groot' 8.382 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'de Groot' 9.418 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies