Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Piet van Breemen (31-08-2021)

 
Diversen 31-08-2021



Piet van Breemen
94 jaar

23-06-192731-08-2021
BussumNijmegen

pater jezuïet en auteur



Biografie (bron: Wikipedia)
Hij trad in 1945 toe tot de Sociëteit van Jezus. Na in 1956 tot priester te zijn gewijd, behaalde hij in 1961 te Amsterdam zijn doctoraal in de natuurkunde. Hij heeft lesgegeven bij zijn werk als geestelijke.

Hij was een bevlogen en veelgevraagd spreker op talrijke avonden en studiedagen. In zijn functie van novicemeester in Oudergem (bij Brussel) en later in Nijmegen gaf hij vooral graag retraites aan jongvolwassenen. Doorgaans waren dit leerlingen of ex-leerlingen van jezuïetencolleges in Nederland en België. In die hoedanigheid verwierf hij sedert 1974 trouwe toehoorders in katholieke kringen, ook in het buitenland en op andere continenten.

In combinatie met zijn persoonlijke roeping bleek hij meertalig belezen te zijn op het terrein van theologie, het christelijke gebedsleven in de praktijk, psychologie en godsdienstsociologie, maar in tegenstelling tot veel intellectuelen heeft hij de gave om het gelezene begrijpelijk en oorspronkelijk over te brengen.[bron?] Piet van Breemens verdienste is vooral dat hij veel Bijbelse thema's, die veeleer bij protestanten bekend of geliefd zijn uit preken, en wijsheid van kerkvaders (in het bijzonder Augustinus) onder katholieken bekend heeft weten te maken of de kennis ervan minstens heeft opgefrist.

Als voorbeeld van een van zijn eyeopeners kan vermeld worden dat hij beweert dat Jezus aan zijn kruis genageld veel minder wanhopig was dan iedereen denkt en als joods gemeentelid (in de oudtestamentische visie) een lofzang aanhief, namelijk psalm 22 van David. Van Breemen motiveert zijn bewering door een tekstontleding. Jezus' uitroep aan het kruis is ontleend aan psalm 22 vers 2, een wanhoopskreet: Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten. Echter, deze psalm is te verdelen in twee delen, het laatste deel (vanaf vers 23) bevat de oproep om God te loven in de gemeente en het vooruitzicht van de uiteindelijke bekering van alle volken (vss. 28-32).
(1915761)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Breemen' kwam in 2007 in Nederland 1.106 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van Breemen' 837 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van Breemen' 233 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van Breemen' 226 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies