Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Leonardus Bertinus (Leo) Jansen (07-11-2021)

 
Diversen 07-11-2021



Leonardus Bertinus (Leo) Jansen
93 jaar

18-06-192807-11-2021
Broek in WaterlandSliedrecht

onderwijsman en schaker



(bron: Papendrecht.net)

In memoriam: oud-rector en topschaker Leo Jansen (93) overleden
9 november 2021 (door de redactie)
DRECHTSTEDEN - Ir. Leo B. Jansen - onderwijsman en schaker - is afgelopen weekeinde op 93-jarige leeftijd overleden.

Hij was in Papendrecht vooral bekend als rector van de christelijke scholengemeenschap de Lage Waard.
Onder zijn leiding werd het grootste aantal leerlingen bereikt in 1985, namelijk 1314.

In Dordrecht en Sliedrecht was hij over een lange periode met de schaakclubs verbonden, die hem al eerden als erelid. Daarnaast legde Jansen de basis voor de openingsboeken De Leeuw waarvoor vanaf 1997 wereldwijd belangstelling bleek te bestaan.

Leo was in de regio Drechtsteden zowel schakend als bestuurlijk actief, zeker nadat hij in 1965 terug kwam in Dordrecht na een periode les gegeven te hebben in Vlaardingen.

In die tijd speelde hij in de hoogste landelijke klasse voor het latere profteam van Rotterdam. Hij miste eens op een haar na het open schaakkampioenschap van Nederland, maar hij kon er vrede mee hebben want tijdens het toernooi werd zijn (tweede) dochter geboren.

Jeugd
Leo Jansen hechtte in de jaren vijftig van de vorige eeuw al aan de ontwikkeling van het schaken voor de jeugd, toen die aandacht nog landelijk in de kinderschoenen stond. Tussen 1968 en 1979 was hij voorzitter van schaakclub Dordrecht. Met Pank Hoogendoorn en ir. Henk J. van Donk behoorde hij tientallen jaren tot de sterkste schakers van de vereniging, die ook in Nederland enige bekendheid kregen.

Hij schreef echter vooral schaakgeschiedenis door de ontwikkeling van een eigen schaakopening, die hij vanaf 1967 speelde en het Jansen systeem werd genoemd. In 1974 kwam op zijn school in Papendrecht als leerling een opkomend schaaktalent, de latere voorzitter van Sliedrecht, Jerry van Rekom.

Jansen wist zijn schaakdenken over te brengen op zijn leerling Jerry, die hem weer de meester noemde.

In 1997 kwam er het eerste boek uit over de opening, dat De Leeuw héet Zwarte wapen werd genoemd met Leo en Jerry op de achterkaft als auteurs.

Jongsma
Telegraaf journalist en schaker Lex Jongsma, een oud-clubgenoot van Leo, kreeg het eerste exemplaar in Sliedrecht overhandigd. Op 22 februari 2022 is het een kwart eeuw geleden dat het eerste boek uitkwam. Daarbij bleef daar in de tussentijd niet bi.

Het boek vond gretig aftrek bij schaakliefhebbers in Nederland en daarbuiten. Daarom verschenen er nog drie telkens uitgebreide en herziene drukken. Een succes werd ook een Engelse uitgave en De Leeuw als het witte wapen.

Vanuit de schaakwereld werd eerst met enige dedain gekeken op de ontwikkeling van De Leeuw in boekvorm. Dat veranderde in de loop van de tijd, zeker toen de verkoopcijfers omhoog gingen.

Johan van Mil
Internationaal schaakmeester Johan van Mil, die de eerste druk niet wilde verzorgen, besloot later met zijn uitgeverij ook in het project De Leeuw te stappen met de erkenning: ,,Ik heb het eerst verkeerd gezien". Meer dan tienduizend boeken de Leeuw vonden hun weg in binnen- en buitenland.

Van Rekom, die inmiddels het project voor honderd procent had overgenomen van zijn school- en schaakmeester schreef ook een ironisch bedoeld boekje ,,Levenslang de Leeuw". Leo versterkte die titel nog, door zijn schaakerfenis aan drie schaakvrienden formeel over te dragen: Jerrry van Rekom, Ton Slagboom en Hans Berrevoets.

Wereldwijde schaaksport
De oud-rector zette als eerste zijn handtekening onder het overdrachtsdocumenten zie bij die gelegenheid: "Ik ben ontzettend blij met deze stap. Mijn doel is altijd geweest om het schaken als wereldwijde sport toekomstbestendig te maken door de ontwikkeling van een opening, die door mensen van alle niveaus en alle leeftijden te spelen is", zegt de bedenker van wat oorspronkelijk het Jansen-systeem werd genoemd.

De naam de LeeuwJansen-systeem werd door de belangrijkste schrijver Jerry van Rekom dan ook omgezet in De Leeuw, onder andere verwijzend naar de voornaam van Jansen. Hij kijkt met weemoed terug op wat Leo voor zijn schaakdenken heeft betekend. ,,Ik wist dat hij al jaren met zijn gezondheid tobde, maar het is toch een grote schrok als wanneer iemand overlijhdt, waarmee je zo nauw hebt samengewerkt. Ik bewonderde zijn schaakvisie, zijn enorme schaaktalent en herkende dat ook in zijn tijd als mijn rector op de Lage Waard in Papendrecht. Lesgeven uit een boekje was niets voor hem, alles uit zijn hoofd. Het is daarom belangrijk dat zijn schaakanalyses wel in een boek terecht zijn gekomen."

Buddingh'
De Dordtse dichter C. Buddingh' - en teamgenoot van Leo - schreef eens een schaakgedicht over de latere grootmeester Jan Timman, die als jeugdspeler in de landelijke competitie tegen Leo speelde.

Van Rekom: ,,Door het gedicht, maar ook door de persoonlijkheid van Leo, was Timman die eerste wedstrijd nooit vergeten. Daarom hebben we nog voor hem eens een erepartij tegen de grootmeester kunnen regelen, waarbij Jansen zijn systeem speelde. De grootmeester bleek de theorie te kennen en het paste bij de schaakverhoudingen dat Leo verloor."

Lustrum
Jerry van Rekom weet nog niet of het vijfde lustrum van het uitkomen van het eerste boek de Leeuw het Zwarte Wapen (22 februari 2022) nog een evenement kan worden. ,,Als dat wel kan en mag, zullen we zeker Leo Jansen als mens en als schaker passend herdenken. Daarnaast zal De Leeuw eeuwig blijven brullen."
(1928659)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Jansen' kwam in 2007 in Nederland 73.533 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Jansen' 15.473 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Jansen' 16.804 keer voor.



4
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies