Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Ernst Verduin (10-12-2021)

 
Diversen 10-12-2021



Ernst Verduin
94 jaar

22-06-192710-12-2021
AmsterdamTiel

bedrijfseconoom / Auschwitz-overlevende



Levensloop (bron: Wikipedia)
Verduin werd geboren in een Joods gezin in Amsterdam en groeide vanaf 1935 op in Bussum. Hij ging naar Het Baarnsch Lyceum. Tijdens de bezetting werd het gezin in 1942 gedwongen in het getto in Amsterdam te leven. De Verduins zouden op 22 januari 1943 onderduiken, maar werden acht dagen eerder opgepakt en via de Hollandsche Schouwburg naar Kamp Vught afgevoerd. Ernst was toen vijftien jaar.

In september 1943 werd hij met zijn zuster via Kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. De zestienjarige Verduin werd daar voor de gaskamer geselecteerd. Maar hij had in Kamp Vught van een SS-er over de gaskamers gehoord en voegde zich ongezien bij een werkcommando voor Monowitz. Hij werkte onder andere in de moestuin van de SS, als bouwvakker bij de aanleg van een waterzuiveringsinstallatie en bij de kampadministratie.


Stolpersteine voor de vader en zus van Ernst Verduin
In januari 1945 liep Verduin in een dodenmars naar Gleiwitz, waar hij op de trein naar Buchenwald werd gezet. Verduin was niet besneden en kon daarom in Buchenwald voor niet-Joods doorgaan. Hij kwam in de Hollandse barak terecht en werd drie dagen later, op 11 april 1945, door het Amerikaanse leger bevrijd. In augustus 1945 werd hij met zijn moeder herenigd; zijn vader en zuster hadden de oorlog niet overleefd. Op 26 juli 2011 werden in Bussum Stolpersteine voor hen gelegd.

Na de oorlog maakte hij het gymnasium af en werkte een paar jaar in de dameshoedenfabriek van zijn vader en een half jaar in Scandinavië. Vervolgens ging hij economie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 1956 stond hij op het punt te emigreren naar de Verenigde Staten, toen hij Anneke Scheffer ontmoette, zijn latere vrouw. Zij bleven in Nederland, trouwden in 1957 en kregen twee kinderen. Tot hij op zijn zestigste met VUT ging, werkte hij bij verschillende werkgevers en tot zijn tachtigste als zelfstandige.

Tot op hoge leeftijd hield hij lezingen over zijn ervaringen. In 2015 en 2020 vertegenwoordigde hij de Nederlandse overlevenden bij de jaarlijkse herdenking in Auschwitz. In 2019 stopte hij met vertellen over zijn geschiedenis. Hij hoopte dat zijn dochter dat zou voortzetten. In 2020 las hij nog wel een deel van de namen voor van de 102.000 Joden, Roma en Sinti uit Nederland die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Verduin was ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
(1938112)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Verduin' kwam in 2007 in Nederland 1.074 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Verduin' 208 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Verduin' 302 keer voor.



5
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies