Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Cornelia (Corrie) de Boer (22-01-2023)

 
Diversen 



Cornelia (Corrie) de Boer
90 jaar

26-10-193222-01-2023
LeeuwardenAmsterdam

collagist, tekenaar en textielkunstenaar



Leven en werk (bron: Wikipedia)
De Boer werd opgeleid aan de textielafdeling van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam (1953-1957). Ze trouwde met de architect Karel van Ooij en werd moeder van journalist Dieuwke van Ooij (1959) en beeldend kunstenaar Semna van Ooy (1961), met wie ze later ook exposeerde.
Begin jaren 70 trad de Boer als beeldend kunstenaar naar buiten. Ze kreeg bekendheid met spierwitte, linnen reliëfs, waarin het lijnwerk voor haar centraal stond. Ze exposeerde haar abstract-geometrische panelen onder meer tijdens de textieltriënale in Haarlem (1974), de internationale biënnale van de tapisserie in Lausanne (1975) en bij Galerie Waalkens in Finsterwolde (1976). Na haar scheiding hertrouwde ze met herenboer en galeriehouder Albert Waalkens (1920-2007) en ging samen met hem diens galerie beheren.

Ter gelegenheid van een expositie in Galerie Ekster in Leeuwarden (1977), gaf De Boer aan een fascinatie te hebben voor textiel en er tegelijkertijd een haat-liefdeverhouding mee te hebben. In de jaren 80 ging ze zich meer richten op tekeningen en collages.
In 1982 ging de boerderij van Waalkens in vlammen op. In 1984 werd een nieuwe galerie geopend, naar ontwerp van Gunnar Daan en Thon Karelse, waarin naast expositieruimte ook een eigen atelier en woonruimte voor De Boer was ingericht. In 1997 zette ze met Waalkens de Stichting Galerie De Boer Waalkens op, die voor instandhouding van de expositie- en werkruimtes in Finsterwolde moest zorgen.
Na 1980 laat De Boer in haar eigen werk de textiel los en maakt ze vooral series tekeningen en collages met inkt en potlood met de titels ‘Cirkel’ en ‘Lingam’ (1980-1985). Het aspect tijd en het proces van de herhaling van handelingen blijven ook nu leidend in haar werk. Krachtig en haast meditatief zijn de manshoge tekeningen van een enkele ovale vorm (lingam) die ze in één keer maakte omwille van de gelijkmatigheid van het handschrift.
Samenvattend is haar werk uit de eerste periode (1960-1985) verwant aan Zero/Nul en Minimal Art en heeft raakvlakken met dat van onder andere haar goede vriend Jan Schoonhoven, Hanne Darboven, Agnes Martin en Stanley Brown.
De Boer was tevens meer dan tien jaar docent aan de kunstacademies in Den Bosch en Den Haag. Het werk van Corrie de Boer is in bezit van het Stedelijk Museum Amsterdam, Textielmuseum Tilburg, Museum Prinsenhof Delft, Stedelijk Museum Schiedam en Galerie Borzo in Amsterdam.
(2050440)
Aanvraag Handmatige Scan


Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'de Boer' kwam in 2007 in Nederland 38.191 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'de Boer' 25.753 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'de Boer' 9.975 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'de Boer' 8.087 keer voor.



4
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies