Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: André de Jager (08-02-2023)

 
Diversen 



André de Jager
59 jaar

11-01-196408-02-2023
Emmeloord

organist en componist

Muziek en Entertainment



(bron: Sliedrecht24.nl) PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – Kort na het middaguur is woensdag 8 februari 2023 organist-musicus André de Jager (59) overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek. De inwoner van Papendrecht heeft een enorme staat van dienst in de muziek. Hij was ook in Sliedrecht erg betrokken bij het verenigingsleven en actief als organist.



Geboren werd hij in Emmeloord, in de Noord-Oostpolder, provincie Flevoland. Toen hij negen jaar was, bekoorde hem al de toetsen. Hij kreeg orgelles! En daar bleef het beslist niet bij. Hij studeerde orgelmuziek bij de bekende namen in de orgelwereld, zoals Jan J. van den Berg, Jan Bonefaas, Jean Guillou, Ben van Oosten en Sophie-Véronique Cauchefe-Choplin. In Delft, Gorinchem, Wiltz (L), Den Haag en Parijs.
Muziek
Concerten gaf André de Jager sinds 1976 in binnen- en buitenland. Hij werkte mee aan radioopnamen, dan weer voor televisie of hij nam cd’s en dvd’s op. Was dan weer solistisch, stond voor een koor of leerde anderen orgel spelen. De Jager was als organist verbonden aan de Bethlehemkerk in Papendrecht. Geliefd was bij De Jager de Franse muziek, misschien wel door de invloeden van de lessen, die hij in Frankrijk genoot. Hij hield ook van romantische en symphonische orgelmuziek, zoals van César Franck. Menige keer stond hun werk in zijn concertprogramma. Naast veel koor- en instrumentale muziek behoren tot zijn belangrijkste composities: 5 orgelsymfonieën, 24 Pièces en Forme Libre, Choral I, 2 kantates, een Requiem en Psalm 43.
Prijzen
André de Jager zijn werk werd gerespecteerd en gewaardeerd. Dat leidde ook tot een aantal prijzen. Zo werd hij eerste op het Nationale Orgelconcours in Elburg (1979 en 1980), volgden een bronzen medaille (2007) en een zilveren medaille (2014) van “Arts, Sciences, Lettres” in Parijs (Fr.), was De Jager in bezit van de Draaginsigne in Zilver van de Protestantse Kerk in Nederland, PKN (2010) en heeft het de koning behaagd hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (2010). Hij droeg de titel van ‘stadsorganist’ van de gemeente Papendrecht (2016) en droeg de zilveren Dec Cantemus-speld voor 25 jaar organist (2019).
Erelid
Hij was de vaste begeleider op piano en orgel bij COV Soli Deo Gloria uit Sliedrecht. Op zijn verjaardag was hij aanwezig op de repetitieavond van het koor, dat was woensdag 11 januari 2023. Die dag werd hij 59 en werd toen toegezongen door het koor. Plv. voorzitter Cees Meijer verraste hem door toekenning van het erelidmaatschap van de vereniging. Hij kreeg een prachtig kunstwerk, gemaakt door Arjan Kerkhof, waarin negen collega’s zijn verwerkt, die Andre de Jager zijn geloof, inspiratie en werk weergeven. Meijer memoreerde dat André in 2010 bij Soli is begonnen en daar ook zijn vrouw Catharina leerde kennen, die toen als sopraan op de eerste rij zat. De Jager was vrijwel altijd aanwezig, ondanks zijn ernstige ziekte. Soms ook als vervanger van de dirigent en viel daarbij op door op een vrolijke manier de moeilijke noten met het koor op een soepele manier door te nemen. Hij schreef ook in opdracht de Cantate Psalm 100, die het koor uitvoerde ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. André de Jager laat bij mensen die hem hebben gekend een leegte achter en mooie herinneringen.
(2053484)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'de Jager' kwam in 2007 in Nederland 7.554 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'de Jager' 5.397 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'de Jager' 1.753 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'de Jager' 1.964 keer voor.



4
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies