Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Joannes Mathijs (Jo) Gijsen (24-06-2013)

 
Diversen 24-06-2013



Joannes Mathijs (Jo) Gijsen
80 jaar

07-10-193224-06-2013
Sittard

Nederlands bisschop



In zijn woonplaats Sittard is oud-bisschop Jo Gijsen (80) overleden. Hij was bisschop van Roermond van 1972 tot 1993.

In 1993 trad hij terug om gezondheidsredenen en vertrok hij naar een klooster in Oostenrijk. Van 1996 tot 2007 was hij bisschop in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.

De benoeming van Gijsen in Roermond leidde tot kritiek van progressieve katholieken. Zij vonden de bisschop te rechtlijnig. Gijsen was wel populair bij de conservatieve katholieken in Limburg. Zijn benoeming tot bisschop werd gezien als een maatregel van paus Paulus VI om de onrustige Nederlandse kerkprovincie weer meer in het midden van de wereldkerk te krijgen.

Klachten
Jo Gijsen kwam twee jaar geleden in het nieuws nadat er klachten tegen hem waren binnengekomen over seksueel wangedrag. De klachtencommissie seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk stelde dat Gijsen zich eind jaren vijftig onbetamelijk heeft gedragen.

Hij was toen godsdienstleraar en surveillant op het internaat van Rolduc in Kerkrade. Gijsen wordt ervan beschuldigd dat hij een masturberende jongen vaak begluurde tussen de gordijnen. Een collega van Gijsen zou de jongen drie keer seksueel hebben misbruikt op zijn kamer.

Misbruik?
Het gedrag van Gijsen viel volgens de klachtencommissie niet onder de definitie van misbruik, maar de oud-bisschop ging wel over de schreef. De commissie vindt dat de privacy van de begluurde man op grove wijze is geschonden.

Gijsen heeft altijd ontkend dat hij de jongen begluurd heeft. Hij en zijn advocaat verschenen daarom niet op de hoorzitting van de klachtencommissie. Volgens de oud-bisschop was er sprake van een persoonsverwisseling. "Ik kan dat niet geweest zijn, want ik was toen niet in de situatie", zei Gijsen.

Wapenspreuk
De bisschoppen van Nederland hebben "met droefheid kennisgenomen van het overlijden" van Gijsen. Ze hoorden het nieuws bij een vergadering vanochtend in Utrecht en hebben daar voor hem gebeden.

Volgens de bisschoppen heeft Gijsen zich altijd met grote moed ingezet om zijn wapenspreuk "Bereid de weg des Heren" waar te maken.
(1112029)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Gijsen' kwam in 2007 in Nederland 1.433 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Gijsen' 394 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Gijsen' 432 keer voor.



0
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies