Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Frans Overdevest (05-09-2013)

 
Diversen 05-09-2013



Frans Overdevest
65 jaar

05-09-2013

icoon marathonschaatsen



Marathonicoon Overdevest overleden

Een icoon in het marathonschaatsen is niet meer. Frans Overdevest overleed donderdagavond 5 september op 65-jarige leeftijd. De man die meer dan een kwart eeuw als ploegleider langs het ijs stond, was sinds het voorjaar ernstig ziek.

Geen marathonschaatser die Frans Overdevest niet kent. Geen marathonliefhebber die hem over het hoofd zag. De indrukwekkende gestalte van de Lissenaar kwam je overal tegen waar marathonschaatsers aan de start stonden. Overdevest had zijn hart verpand aan het marathonschaatsen, waarvan vooral de eenvoud hem altijd aansprak. "Er wordt niks verkocht of weggegeven. Dat is het mooie van marathonschaatsen", vatte Overdevest het ooit kort samen.

Wanneer Frans Overdevest precies zijn intrede deed in de marathonsport, dat is nauwelijks ergens terug te vinden. Het moet ergens midden jaren tachtig geweest zijn dat hij op verzoek van Egbert van 't Oever diens marathonploeg overnam. In het najaar van 1997, pal voor de start van het nieuwe seizoen, wordt Overdevest opgevoerd in een verhaal in NRC. 'Al meer dan tien jaar ploegleider', staat er. Vrijwel niemand die het zeker weet. "Volgens mij was hij nu 28 jaar actief", denkt Wout de Jong, de man met wie Overdevest de laatste jaren nauw samenwerkte.

Bekwaam
In al die jaren toonde Overdevest zich een uiterst bekwaam ploegleider met een goed koersinzicht en gevoel voor de juiste rijders. Zijn zakelijke kwaliteiten deden de rest. Altijd wist hij de juiste bedrijven te interesseren, waardoor Overdevest steevast in staat was sterke ploegen op de been te brengen.

Het paradepaardje van zijn loopbaan is zonder enige twijfel de legendarische ploeg van Klerks, die in de jaren negentig het marathonschaatsen domineerde. Met schaatsers als Lammert Huitema, Yep Kramer, Ruud Borst, Piet Kleine en ook Jan Maarten Heideman won de Klerks-ploeg alles wat er te winnen viel. Het was in die jaren 'iedereen tegen Klerks', vergelijkbaar met de manier waarop tegenwoordig de BAM-formatie heerst.

Overdevest had ook daarna nog tal van ploegen onder zijn hoede, ook al verbleef hij af en toe ook enkele seizoen aan de zijlijn. Het laatst was de Lissenaar betrokken bij de ploegen van Bouw Consulting Twente, Adformatie en SOS Kinderdorpen. Succes was er bijna altijd. Rob van Meggelen en Lars Hoogenboom boekten voor Adformatie prachtige zeges op buitenlands natuurijs, Rob Hadders en Geert-Jan van der Wal deden dat in eigen land voor SOS Kinderdorpen, waar Overdevest met Karlo Timmerman weer eens een cupwinnaar had. Vorig seizoen was er echter bij de opvolger van SOS, Telstar Primagaz, geen plaats meer voor Overdevest.

Betrokken
Dat deed de Lissenaar pijn, maar Overdevest nam dat risico. Hij was het type ‘een man een man, een woord een woord'. Nooit tekende hij contracten. "Ik heb alleen een onkostendeclaratie. Dat betekent dat ze me meteen aan de kant kunnen zetten. En als ik er geen zin meer in heb, kan ik morgen stoppen", liet hij zich eens ontvallen.

Maar Frans Overdevest was op veel meer manieren betrokken. Hij zette zich jarenlang in voor de voetbalclub FC Lisse, zijn grote liefde naast het marathonschaatsen. En ook in het wielrennen was hij heel actief. Overdevest was jarenlang organisator van de Tour de Lisse, een wielerevenement voor kinderen. Half juni loste hij daar nog het startschot. Voor het laatst.

"Frans is tot het einde Frans gebleven", vertelt Wout de Jong. "Actief, betrokken, organiseren. Zelfs toen hij voelde dat zijn einde naderde, was hij nog van alles en nog wat aan het regelen."

Harde boodschap
In april werd bij Overdevest kanker vastgesteld. Hij kreeg meteen de harde boodschap dat zijn leven nog gemeten moest worden in maanden, en misschien een jaar. "Het werden een paar maanden", zegt De Jong zacht. "Maar dat weerhield hem er niet van zich in te zetten. Zo regelde hij ook nog even de sponsoring van AA Drink voor Team Brabant. Hij organiseerde, belde, regelde, zoals hij dat altijd al had gedaan."

Met De Jong bezocht Overdevest recent ook nog de Eneco Tour in Vlijmen, en een paar weken geleden organiseerde hij zijn eigen 'afscheidsfeestje'. De Jong: "Daar waren alle vrienden uit de schaatssport bij. Grote namen, allemaal met een zwak voor Frans. Het werd, hoe raar dat ook klinkt, een beregezellige avond. Moppen getapt, verhalen opgediept, en veel gelachen. Er waren mensen die zich erover verbaasden dat hij dat kon. Maar zo was Frans."

Zijn ziekte verergerde in heel korte tijd dramatisch snel. Maar niet snel genoeg om Overdevest ervan te weerhouden ook zijn eigen uitvaart te regelen. Daar zal zijn kist worden gedragen door zijn grootste vrienden uit het marathonpeloton. Daarmee gaf hij zichzelf het mooiste afscheid dat hij kon bedenken.
(1128520)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Overdevest' kwam in 2007 in Nederland 631 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Overdevest' 297 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Overdevest' 64 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Overdevest' 128 keer voor.



5
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies