Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Hans van den Hatert (13-11-2013)

 
Internet Algemeen 13-11-2013



Hans van den Hatert
91 jaar

13-11-2013



Betuws monument ‘Hannes’ van den Hatert (91) overleden

ECHTELD - Op 13 november overleed Hans van den Hatert, bij velen in de regio beter bekend als Hannes. Hans van den Hatert is 91 jaar geworden.

De meeste mensen kennen Hannes van zijn werk op het station in Tiel en zijn stukjes in het Betuws dialect in de Tielse Courant en later Dagblad Rivierenland. Maar Van den Hatert deed veel meer. Naast zijn werk was hij correspondent van een hele rits bladen in de wijde regio en was hij een autoriteit op het gebied van de regionale geschiedenis en het Betuws dialect.

Betuwse praotjes
Hannes is geboren in Ochten maar woonde het grootste deel van zijn leven in seinpost 25, het spoorwachtershuisje bij de spoorwegovergang in Echteld. Jan Beijer kreeg in 1968 de opdracht om de noodlijdende Tielse Courant, die Wegener van de gebroeders Campagne had gekocht als dagblad nieuw leven in te blazen. Beijer had daarvoor dringend correspondenten nodig en belegde een informatieavond bij het toenmalige hotel Corbelein. Hij vertelt daarover: “Uit Echteld meldde zich toen een man in een geblokt overhemd, een figuur met een krachtige uitstraling, een haantje de voorste. Hij luisterde aandachtig naar mijn praatje en stak bij de rondvraag zijn vinger op met de vraag: ‘Hoe hiette gij ok alweer?’ Ik reageerde met ‘kun je net zo schrijven als je praat?’ Hij knikte en zo werd de rubriek van Hannes geboren. 34 Jaar lang zou hij iedere zaterdag zijn rubriek ‘Betuwse praotjes’ volschrijven. Het werd een geweldig succes.”

Dialect
Veel inspiratie voor zijn artikelen deed Hannes op tijdens zijn werk op het station in Tiel. Van den Hatert fungeerde ook als correspondent voor de gemeente Echteld voor diverse kranten en schreef hij langere bijdragen over bijzondere gebeurtenissen, ontwikkelingen of personen in zijn omgeving. Die omgeving was groot. Hannes had een groot netwerk en kende veel mensen. Zijn kleine spoorwachtershuisje vlak naast de overweg in Echteld werd tot zijn dood druk bezocht door mensen die iets wilden weten over de streekhistorie of zomaar herinneringen wilden ophalen. Gezellig was het er altijd. Hannes wist veel van de lokale en regionale geschiedenis. Voor veel boeken over de historie van De Betuwe schreef hij bijdragen en talloze malen werd hij door anderen als informatiebron genoemd. Met Arend Datema schreef hij in 1998 ‘Hoe zedde gij da’, het Neder-Betuws dialectenwoordenboek. Dat boek zal naarmate het Betuws dialect verdwijnt steeds meer aan historische en wetenschappelijke waarde winnen.

(1153309)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van den Hatert' komt in 2007 in Nederland 271 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van den Hatert' 223 keer voor. (Bron: Mertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)

Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van den Hatert' 83 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van den Hatert' 50 keer voor.


1
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies