Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Frans Hoppenbrouwers (21-11-2013)

 
Internet Algemeen 21-11-2013



Frans Hoppenbrouwers
71 jaar

21-11-2013
Valkenswaard

Dichter



Dichter Frans Hoppenbrouwers overleden

VALKENSWAARD – Gisteravond is na een ziekbed de Valkenswaardse dichter en schrijver Frans Hoppenbrouwers overleden. Hij is 71 jaar geworden. Komende vrijdag wordt hij begraven.

Hoppenbrouwers was een man van vele studies – gymnasium, MO Nederlands en Sociale Academie – en van vele kundes: hij schreef in een carrière van meer dan vijftig jaar talloze kinderboeken, hoorspelen, romans en gedichten. Zijn hoorspelen haalde de nationale radio, zijn kinderboeken in de befaamde Poolsterreeks werden in dertien talen vertaald en wereldwijd uitgegeven. Door de meesten zal hij echter herinnerd worden als ‘de dichter’, dichter van de Kempen en Stadsdichter van Valkenswaard, hetgeen hij was van 2005 tot 2012. In de poëzie excelleerde hij. Hij schreef vele bundels, waarvan Calendarium Poeticum (1998) het meest geroemd wordt. Daarin beschreef hij elke dag van het jaar in een sonnet. De kwaliteit van dat werk werd onder andere opgemerkt door Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Hij plaatste vier van Hoppenbrouwers’ gedichten in het boek ‘Nederlandse poëzie van de 19e tot en met de 21e eeuw’.

Hoppenbrouwers stond mede aan de wieg van de ‘Kroniek van de Kempen’, een cultuurhistorische, natuurhistorische en taalkundige reeks boeken, waarvan in 2001 het 20e en laatste deel verscheen.

Vanaf 2004 tot vlak voor zijn dood maakt hij deel uit van de redactie van het kwartaalblad Brabants.
(1153806)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Hoppenbrouwers' kwam in 2007 in Nederland 1.091 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Hoppenbrouwers' 232 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Hoppenbrouwers' 310 keer voor.



5
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies