Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Overlijdensadvertentie Overleden: Maarten Stomp (21-11-2013)

 
Internet Algemeen 27-11-2013

Overleden

Maarten Stomp
74 jaar
echtg. van Wilma

01-03-193921-11-2013



Valkpionier Maarten Stomp overleden

Maarten Stomp (1 maart 1939 – 21 november 2013)

Op donderdag 21 november overleed Maarten Stomp, 74 jaar oud.

Maarten startte in 1964 met Valkzeilen. Al na enkele jaren liet hij zich met zijn Stiletto regelmatig voorin zien. Zijn opvattingen over de techniek waren bepaald onorthodox. Een mooie opsomming is te vinden in het boek 50 jaar Valk: pag. 49-65.

Zijn in vele opzichten grote originaliteit convenieerde niet altijd met het beleid van de VAKO. Zo ging bijvoorbeeld zijn pleidooi voor een gennaker velen net iets te ver. Maar er waren zeker ook succesvolle voorstellen. Zo zorgde hij samen met Jan van Wijngaarden voor referentiemetingen aan de spanten die tot doel hadden het vlak makkelijker aan te laten sluiten op met name de voorste spanten. Deze metingen vormden de basis voor het aangepaste lijnenplan dat Jan van Wijngaarden in 1979 voor het Verbond kon maken. Een ander succes was de (her)invoering van het houten roer, maar nu met een mooi profiel, in dezelfde periode. Maarten was zeer velen behulpzaam met technische adviezen, trimmen van zeilen en het aanpassen van de inrichting van de Valk. Wie herinnert zich niet de eerste servicebus waarmee Maarten de wedstrijden bezocht. Altijd bereid een staaldraadje te knijpen of desnoods een mast te vervangen, ook al werd het nachtwerk!

‘Out of the box’ denken was voor Maarten eerder regel dan uitzondering. Hij had er altijd een goed verhaal bij en voelde zich overal thuis. Hoe wreed was het dat juist iemand met zo’n bruisend brein werd getroffen door de ziekte van Alzheimer. De laatste drie jaar van zijn leven woonde hij in verpleeghuis De Riethoek in Gouda.

Wij zullen hem herinneren als een buitengewoon goed wedstrijdzeiler, die in de zeventiger en tachtiger jaren steevast bij de eerste vijf in het NK klassement eindigde, maar bovenal als een creatief en hulpvaardig mens die kon genieten van zijn sport en het leven wat daarbij hoorde.

Wij wensen zijn echtgenote Wilma veel sterkte toe.
(1155282)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Stomp' kwam in 2007 in Nederland 305 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Stomp' 53 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Stomp' 51 keer voor.



5
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies