Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Franciscus Joseph Wilhelmus (Frans) van der Lugt (07-04-2014)

 
Diversen 07-04-2014



Franciscus Joseph Wilhelmus (Frans) van der Lugt
75 jaar

10-04-193807-04-2014
Den HaagHoms, Syrië

Geestelijke (Priester, Dominee, Zuster, Broeder)



Nederlandse pater vermoord in Homs



Foto: ANP
HOMS -
De Nederlandse pater-jezuďet Frans van der Lugt (75), die al bijna vijftig jaar in Syrië woont, is maandagochtend bij een gerichte aanslag om het leven gekomen in zijn woonplaats Homs.
Gewapende mannen ontvoerden hem maandagochtend tegen 8 uur (plaatselijke tijd) uit zijn woning, sloegen hem en schoten hem voor het huis met twee kogels door het hoofd. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuďeten laten weten.
Zorg voor zwakken
Van der Lugt, geboren op 10 april 1938 in Den Haag, woont sinds 1966 in het Midden-Oosten. Als jonge psychotherapeut woonde hij eerst in Libanon, waar hij een opleiding tot jezuďet volgde. Zo'n vijf jaar later vertrok de pater naar buurland Syrië, waar hij onderwijs gaf. Hij werkte in Homs met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten.
Van der Lugt kreeg van de Syrische regering een stuk grond van vijftig hectare ter beschikking, waar hij samen met de lokale bevolking groenten verbouwde.
Herder
De pater heeft altijd geweigerd om Homs te verlaten. Ook toen er in de stad een burgeroorlog uitbrak, wilde hij blijven om de inwoners zo veel mogelijk te helpen. „Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen”, was zijn antwoord, liet secretaris Stuyt enkele maanden geleden weten.
Noodkreet
Begin dit jaar, in januari, dook er een video op YouTube op waarin de pater de wereld oproept Syrië te helpen. "Mijn naam is Pater Frans. Ik spreek vanuit de belegerde stad Homs. Ons grootste probleem is de honger. Niets is erger dan mensen op straat te zien die iets te eten zoeken voor hun kinderen. Wij houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood”, zei hij in het Arabisch.
Een maand na zijn noodkreet beschreef Van der Lugt hoe nijpend de situatie in Homs was. "Wij eten 's ochtends wat olijven. Dan snijden we groen, tussen de stoeptegels weg en doen dat 's middags in de soep en 's avonds zien we wel weer wat er nodig is."
Op de Facebook-pagina van de pater staat een verklaring, waarin veel sterkte wordt gewenst aan zijn familie.
(bron: De Telegraaf)
(1198954)
Aanvraag Handmatige Scan


Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van der Lugt' kwam in 2007 in Nederland 1.755 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van der Lugt' 1.141 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van der Lugt' 415 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van der Lugt' 489 keer voor.



8
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies