Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Willem Boudewijn (Wibo) van de Linde (12-07-2018)

 
Diversen 12-07-2018



Willem Boudewijn (Wibo) van de Linde
79 jaar

25-12-193812-07-2018
Amsterdam

journalist en programmamaker



Wibo van de Linde ging na zijn jeugd in Heemstede economie studeren in Groningen, maar brak die studie snel af. Na diverse korte banen en zijn militaire dienst kon hij in 1961 aan de slag bij het Amerikaanse persbureau UPI. Van 1963 tot 1968 was hij redacteur en verslaggever voor het NTS Journaal (later NOS Journaal).

In 1969 stapte hij over naar AVRO Televizier, waar hij een collega was van onder meer Jaap van Meekren, Ria Bremer, Ferry Hoogendijk en mr. G.B.J. Hiltermann. In 1972 werd hij woordvoerder voor de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, en maakte reizen naar Azië en Afrika.

In 1974 werd Van de Linde hoofd informatieve programma's van de TROS. Hij bedacht de formule van het televisieprogramma TROS Aktua, waaraan in die tijd Ivo Niehe en Yvonne Habets meewerkten. Aktua maakte in die tijd nieuws met onthullingen over de oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Van de Linde kruidde het programma met een pittige rechtse stellingname.

In 1984 volgde Van de Linde Siebe van der Zee op als directeur radio en televisie van de AVRO. Dat leidde daar tot het vertrek van Jaap van Meekren naar Veronica. Van de Linde reorganiseerde de AVRO en begon aan een vergeefs commercieel avontuur. In 1985 kwam hij in het nieuws door het verhaal dat staatssecretaris Henk Koning (financiën) zich op zijn verzoek persoonlijk met zijn belastingaangifte zou hebben bemoeid.

In 1989 keerde Van de Linde de omroepwereld de rug toe en werd directielid bij het adviesbureau James Martin Strategy. Drie jaar later wendde hij zijn steven naar Joop van den Ende, en werd diens manager in Duitsland. Endemol Duitsland maakte hij tot de belangrijkste buitenlandse tak van het amusementsconcern. De laatste jaren was Van de Linde bestuurslid van Endemol, en daarnaast directeur van de Postcode Loterij.

Voor de Europese Parlementsverkiezingen van 22 mei 2014 stond Van de Linde op de lijst van 50Plus.

In 2014 werd Van de Linde door Lenie 't Hart, een vriendin van Van de Linde, aangesteld als interim-manager bij Zeehondencrèche Pieterburen. 't Hart probeerde hiermee weer meer invloed te krijgen in de beleidsvorming van de crèche, wat direct tot grote spanning onder het personeel leidde. Na een staking van het personeel werd Van de Linde uiteindelijk gedwongen op te stappen.
(1643202)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van de Linde' komt in 2007 in Nederland 385 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van de Linde' 3.810 keer voor. (Bron: Mertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)

Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van de Linde' 153 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van de Linde' 108 keer voor.


9
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies