Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Sjoukje Marijke Hooijmaaijer (19-09-2018)

 
Diversen 19-09-2018



Sjoukje Marijke Hooijmaaijer
78 jaar

27-07-194019-09-2018
Laren

actrice



Carričre
Ze studeerde met onder anderen Carol van Herwijnen en Jeroen Krabbé aan de Toneelschool Amsterdam. Haar eindexamenklas ontving de Top Naeff-prijs (1965). Van 1965 tot 1980 was zij verbonden aan Toneelgroep Theater en van 1981/1982 aan de Haagse Comedie, daarna werkte zij als freelance actrice.

Theater
In haar carričre speelde zij uiteenlopende grote rollen op toneel en voor tv: in zowel komedie als drama, modern als klassiek toneel. Een kleine greep: van Goldoni speelde zij onder andere Giachinta in de trilogie Het Buitenverblijf en Mirandolina in De Herbergierster. Ook speelde zij Shakespeare: onder andere Olivia in Driekoningenavond, Rosalinde in Naar het u lijkt en één van de Vrolijke vrouwtjes van Windsor. Daarnaast speelde ze ook in vijf stukken van Alan Ayckbourn, waaronder Wat een gekke man... en z’n vrouw dan..., De Tafel van Tien en de trilogie Zo zijn onze manieren. Ook was zij nog te zien in De Rit over het Bodenmeer en Neil Simons The prisoner of 2nd avenue.

Zij stond in stukken van schrijvers als Joe Orton, G.B. Shaw, Marivaux, Ibsen, Ödön von Horváth, Botho Strauß, Marguerite Duras. Voor haar rol van Butler in Kleine Alice van Edward Albee ontving zij de theaterprijs "Colombina".

Televisiewerk
Naast haar theaterwerk was zij ook te zien op tv, onder andere in de rol van koningin in Vorstenschool van Multatuli en in Verhalen van Boccaccio. Daarnaast deed zij twee liedjesprogramma’s met de Belgische zanger Miel Cools en een programma met liedjes van Boris Vian met André van den Heuvel.

Bekendheid bij het grote publiek kreeg zij door haar rol van dokter Lydie van der Ploeg in de succesvolle VARA-serie Zeg 'ns AAA. Het programma won in 1984 de Gouden Televizier-Ring. Na Zeg 'ns AAA speelde zij in de televisieserie Zonder Ernst, waarin zij de rol vertolkte van Jet, dochter van Ellen Vogel, moeder van Ellemijn Veldhuijzen van Zanten en vriendin van Marnix Kappers.

Tijdens haar werk voor televisie stond ze samen met Hans Cornelissen en Luc Lutz, op toneel in het stuk Mijnheer Lievegoed. Daarnaast was zij te zien met Ton van Duinhoven in Wat is er met Melvin? en met André van den Heuvel in De Kreek. Met Manfred de Graaf speelde zij in zowel Het Hemelbed als in Candida.
(1662475)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Hooijmaaijer' kwam in 2007 in Nederland 12 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Hooijmaaijer' 5 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Hooijmaaijer' 12 keer voor.



4
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies