Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Jan Poot (16-10-2018)

 
Diversen 16-10-2018



Jan Poot
94 jaar

16-10-2018

ondernemer



Chipshol-oprichter Poot had de droom om rond Schiphol te bouwen 4 jaar geleden opgegeven, wegens gezondheidsredenen. Jarenlang voerde hij samen met zoon Peter een strijd om die droom te verwezenlijken, helaas heeft hij deze bij leven nooit tot stand zien komen. Poot is helaas uitgeprocedeerd. 'Ik beschouw mezelf als iemand die het voorbeeld moet geven, door dingen te doen die goed zijn,' zei Poot in 2008 over deze zaak tegenover Quote.
De geboren Vlaardinger verwierf landelijke bekendheid met zijn plannen om grond rond Schiphol te ontwikkelen. Telkenmale werden hij en zijn zoon Peter dwarsgezeten door de staat. Tenminste dat de mening van de familie Poot die meermaals met een gang naar de rechtbank probeerde te forceren dat zijn omgevingsplannen toch doorgang zouden gaan vinden.

De in Wassenaar woonachtige planoloog had daar voldoende vermogen voor. Dat hij verwierf met zijn de oprichting van Eurowoningen in 1960. In elf jaar tijd wist dat bedrijf 23.000 woningen te bouwen, waarvan twee derde in de huursector. In 2017 schatte Quote het vermogen van vader en zoon op €85 miljoen, waarmee zij op positie 410 stonden. Ondanks dat Jan en Peter Poot de afgelopen jaren een deel van hun fameuze Schiphol-gronden verkocht hebben konden we niet anders concluderen dat de ondergrens dit jaar toch echt te hoog gegrepen is voor de procedeergrage vader en zoon.

Ter hoogte van Badhoevedorp wilde hij een Airport-City maken met people movers voor het verplaatsen van de bewoners en werknemers.Dat plan kwam nooit verder dan de tekentafel. Instanties werkten tegen, hij raakte door een rechtszaak de helft van zijn gronden kwijt en als klap op de vuurpijl loopt de omgelegde A9 dwars door het gebied. Recent nog won zijn bedrijf een rechtszaak hierover tegen de gemeente Haarlemmermeer. Dat kan de gemeente in het ergste geval honderden miljoenen gaan kosten, schrijft het Haarlems Dagblad.

Jan Poot was een gelovig man die graag in Oudtestamentische oneliners sprak opdat het verschil tussen goed en fout altijd duidelijk was. Grijstinten waren iets voor zwakkelingen en mensen met een wankelmoedige geest. Poot, die geen genoegen nam met rechters die zijn eisen afwezen, startte onder meer samen met journalist Micha Kat een lastercampagne tegen verschillende vertegenwoordigers van de overheid. In opruiende advertenties en door Poot betaalde media uitingen, die niets meer te maken hadden met zijn zakelijke besognes, liet hij beschuldigingen optekenen van onder meer pedofilie tegen Joris Demmink, oud secretaris-generaal op het ministerie van Justitie.

Demmink zou betrokkenen zijn geweest bij doofpotactiviteiten die de firma zouden schaadden en zich hebben vergrepen aan minderjarige jongens. Deze complottheorieën en beschuldigingen werden nimmer aangetoond, hoewel er op internet een grote schare gekken zich bezighielden met deze onbewezen kwaadsprekerij. Latere raadgevers hebben hier later afstand van genomen. De persoonlijke vendetta’s waren een kantelpunt in de strijd die zo rechtvaardig leek. Poot groef zich vast in het schuttersput van eigen gelijk. Zijn zoon Peter wordt gezien als een minder rabiate vertegenwoordiger van het eigen gelijk.

Enkele jaren geleden trok Poot zich terug in zijn villa in Wassenaar, moegestreden en met last van gezondheidsproblemen. Maar niet met een slecht gevoel. Volgens een woordvoerder van Chipshol stierf hij niet als 'een verbitterde man, maar eerder teleurgesteld dat Nederland zijn plannen niet heeft omarmd. Boos dat Schiphol niet verder komt dan steeds een stukje uit te breiden in plaats van een totaal visie voor een groot gebied.'
(1671112)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Poot' kwam in 2007 in Nederland 2.658 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Poot' 724 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Poot' 719 keer voor.



7
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies