Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Johan Engelbert "Joop" Hueting (11-11-2018)

 
Diversen 11-11-2018Johan Engelbert "Joop" Hueting
91 jaar

25-09-192711-11-2018
Den HaagAmsterdam

militair en psycholoogIn 1969 kreeg hij nationale bekendheid doordat hij in de media openlijk sprak over oorlogsmisdaden begaan door Nederlandse militairen tijdens de politionele acties in Nederlands-IndiŽ.

Hueting werd in 1947 op 19-jarige leeftijd als dienstplichtig soldaat uitgezonden naar Nederlands-IndiŽ. Hij was onder andere gestationeerd op Oost-Java en betrokken bij de aanval op Jogjakarta in december 1948. Tijdens zijn uitzending was hij ooggetuige van executies en mishandelingen van gevangengenomen IndonesiŽrs.

In de jaren vijftig benaderde Hueting Het Parool, de Nieuwe Rotterdamsche Courant en Propria Cures, maar de redacties wilden zijn verhaal niet publiceren. In mei 1968 promoveerde Hueting op een proefschrift waarin hij zich afvroeg waarom Nederland nooit de oorlogsmisdaden tijdens de politionele acties in Nederlands-IndiŽ heeft onderzocht. In december 1968 kwam het verhaal verder in de aandacht door een uitgebreid interview in de Volkskrant. Een maand later werd hij in het televisieprogramma Achter het Nieuws door Hans Jacobs geÔnterviewd. Hueting was de eerste en lange tijd ook de enige militair die naar buiten trad over begane misdrijven tijdens de politionele acties.

Het interview op televisie leidde tot heftige reacties en bedreigingen richting Hueting, Jacobs en redacteur Herman Wigbold. Achter het Nieuws besteedde een aantal vervolguitzendingen aan de kwestie. Dit leidde tot een politieke discussie.[3] Het kabinet-De Jong besloot tot een onderzoek waarvoor Hueting in april 1969 geÔnterviewd werd door raadsheer E. Korthals Altes. Zijn getuigenissen werden echter niet gebruikt, omdat ze eerder nergens waren vastgelegd. In juni 1969 verscheen de Excessennota, dat hoofdzakelijk gebaseerd was op archiefonderzoek. Premier Piet de Jong concludeerde dat 'zich excessen hebben voorgedaan' maar vond tevens dat 'de krijgsmacht zich als geheel correct heeft gedragen'. Begin juli vond er een debat in de Tweede Kamer plaats, waarin oppositieleider Joop den Uyl opriep tot een parlementaire enquÍte. Dit voorstel kreeg geen meerderheid.

Hueting was een afgestudeerd en gepromoveerd psycholoog. Hij bekleedde een hoogleraarschap experimentele psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel.
(1679073)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Hueting' kwam in 2007 in Nederland 304 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Hueting' 61 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Hueting' 61 keer voor.2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies