Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Peter van Gestel (01-03-2019)

 
Diversen 01-03-2019



Peter van Gestel
81 jaar

03-08-193701-03-2019
AmsterdamAmsterdam

auteur



Van Gestel volgde een opleiding aan de toneelacademie en een cursus voor hoorspelacteurs. Na enkele jaren als acteur te hebben gewerkt was hij vanaf de jaren zeventig actief als scriptschrijver en dramaturg bij de NCRV. Hij schreef verschillende hoorspelen en televisiespelen, waaronder een televisiebewerking van Het wassende water van Herman de Man.

Zijn eerste boek, de verhalenbundel Drempelvrees, verscheen in 1962 en werd bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Een jaar later volgde Buiten de grens. Onder het pseudoniem Sander Joosten publiceerde hij in 1976 Ver van huis. Aan het einde van de jaren zeventig publiceerde hij zijn eerste verhalen voor kinderen in Vrij Nederland en later Het Parool.

Vanaf die periode schrijft hij vrijwel uitsluitend jeugdboeken, waaronder het veelgeprezen werk Mariken. Deze bewerking van het van oorsprong 16e-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen werd bekroond met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, een Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs. In 2000 verscheen een verfilming van het boek, eveneens onder de titel Mariken.

Ook voor Winterijs (2002) ontving Van Gestel de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs, naast een Gouden Griffel. Veel andere boeken van de schrijver werden eveneens bekroond en in 2006 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs.
(1708903)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Gestel' kwam in 2007 in Nederland 35 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van Gestel' 621 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van Gestel' 1.320 keer voor.



9
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies