Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Gerrit Stulp (06-04-2019)

 
Diversen 06-04-2019



Gerrit Stulp
83 jaar

13-09-193506-04-2019
HuizumLeeuwarden

organist, dirigent en componist



Opleiding
Hoewel van gereformeerde afkomst viel hij al op dertienjarige leeftijd in als organist in de doopsgezinde kerk in Leeuwarden. Zijn eerste lessen op het orgel kreeg hij van B.J. Makkes van der Deijl. Hij vervolgde zijn opleiding later bij George Stam en Piet Post. Op het Gronings conservatorium krijgt hij les van onder meer Wim van Beek en op het Haags conservatorium van Nico van den Hoven.Verder volgt hij een masterclass bij professor Siegfried Reda en vanaf 1992 nog de studies compositie en muziekwetenschappen.

Organist en dirigent
Zijn eerste aanstelling als organist krijgt hij de Schranskerk in Leeuwarden in 1951. Later volgen daarop de Parkkerk, Salvatorkerk en de Koepelkerk, allemaal in Leeuwarden. Als zijn specialiteit geldt de begeleiding van de gemeentezang en improvisatie. Hij is van mening dat een kerkorganist voor adequate begeleiding zich moet verdiepen in de tekst en ook theologische vorming moet hebben genoten om zich te kunnen verplaatsen in gemeenteleden die tot verschillende kerkelijke stromingen behoren. Hij was in die plaats de enige kerkmusicus verbonden aan de Gereformeerde Kerk van Leeuwarden en leidde daar de cantorij. Ook was hij dirigent van het ensemble Consortium Vocale Frisia.

Componist en recensent
Als componist heeft hij koorwerken en orgelwerken geschreven. Hij heeft daarbij ook begeleidingen voor kerkliederen gecomponeerd. Zo was zijn Koraalboek, voorspelen voor en harmonisaties van de psalmen, kortweg ook Koraalboek voor de Psalmen genoemd uit 1995, in 2007 aan zijn elfde druk toe. Ook schreef hij een Liturgische Matthéuspassie, gebaseerd op Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach voor uitvoering binnen een kerkdienst in de huidige tijd. De eerste uitvoering uitvoering vond plaats op Goede Vrijdag 1972 in de Salvatorkerk. Joop Rinzema, die een belangrijk aandeel had gehad in de totstandkoming ervan had de rol van verteller c.q evangelist. Later werd er een dubbelelpee gemaakt van deze passie. Hij heeft samen met Jacq. Huisman de muziekonderwijsmethode Musica Practica geschreven. Voor het Friesch Dagblad schreef hij recensies van muziekuitvoeringen.
(1716779)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Stulp' kwam in 2007 in Nederland 253 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Stulp' 52 keer voor.



0
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies