Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Martine Catharina Maria Bijl (30-05-2019)

 
Diversen 30-05-2019



Martine Catharina Maria Bijl
71 jaar

19-03-194830-05-2019
AmsterdamMaarssen

zangeres, actrice, schrijfster, presentatrice



Biografie
Bijl acteerde, presenteerde, zong, schreef, vertaalde musicals en televisiecomedy's, was veelvuldig te zien als panellid in tv-programma's en trad op in theaters met haar personalityshows. Ook was ze producer van een serie grammofoonplaten met verhalen van Walt Disney.

Chansonnière
Ze werd in 1965 op haar zeventiende als zangeres ontdekt door radio-dj Ben Levi – vooral bekend om het draaien van chansons in zijn radioprogramma Met Franse slag – doordat een vriend van hem Bijl had horen zingen op een feest van haar school, het Spinozalyceum in Amsterdam. Levi bracht haar in contact met manager Evan Durlacher, die haar eerste ep getiteld Chansons opnam, met liedjes van Anne Sylvestre en bewerkt door Ernst van Altena. Op 13 oktober 1965 maakte Bijl haar tv-debuut in Cabaretkroniek (VPRO) van Wim Ibo en een maand later trad ze op in het NCRV-programma Hootenanny on Holland. Ze trad door het hele land op en in februari trad ze op in Parijs in het voorprogramma van Claude Nougaro. Begin 1966 stapte ze over naar Willem Duys, die haar beloofde dat ze niet meer voor publiek hoefde op te treden. Onder leiding van Duys nam ze haar eerste lp op, Martine Bijl Zingt, met de vroege hits De makelaar van Schagen en Bloemendaalse bos, op diens label Relax. Enkele van de nummers en alle arrangementen werden geschreven door Henk van der Molen, die vanaf dat moment haar vaste begeleider zou worden en niet veel later kregen zij een liefdesrelatie. In juni maakte ze kans op een Edison, maar omdat de organisatie verbolgen was over het voortijdig uitlekken van de namen van de winnaars, werd besloten dat de uitreiking niet door mocht gaan. Ze maakte deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Songfestival van Knokke van 1966. Het succes maakte dat ze alsnog veelvuldig moest optreden, ook in België.

Op 8 april 1967 werd haar "videoclip" uitgezonden van Une femme du vent, geregisseerd door Hans van den Busken, twee dagen later gevolgd door een volledige eigen show in de serie Klank-klaar Nederlands. In 1967 kwam haar tweede album getiteld 12 Nieuwe Luisterliedjes uit, dit keer zonder vertaalde liedjes. In diezelfde periode kwam ook de film van Lennaert Nijgh Een Vreemde Vogel uit waarin ze een klein rolletje had. De film werd maar één keer uitgezonden op tv en is nooit in de bioscoop te zien geweest. In december 1967 kwam de plaat Liedjes uit de tijd van Ot en Sien uit, een project van Henk van der Molen, waarbij Bijl de zang voor rekening nam. Voor deze plaat ontving ze wel een Edison.

Schrijven en vertalen
In 1968 werd Duys' label Relax overgenomen door Bovema en kwam haar nieuwe werk uit op diens sublabel Imperial. Via Bovema raakte Bijl ook betrokken bij de Disney mini-lp's als producent en vertaalster, nadat John Möring hiermee stopte. Deze mini-lp's bevatten een verhaal aan de ene zijde, verteld door Piet Ekel en één of twee liedjes aan de andere zijde.[11] Naast deze mini-lp's volgden de elpees De Aristokatten en de andere Disneyklassiekers met meer liedjes en met een nieuwe vertaling. Op haar derde plaat Martine Bijl kwamen voor het eerst ook liedjes voor, die vertaald werden door Bijl zelf. Ook broer Jan Bijl schreef mee op dit album. In datzelfde jaar 1969 komt ook haar eerste zelf geschreven en geïllustreerde kinderboek Elfje Twaalfje uit voorzien van een picture disc met daarop twee liedjes, het boekje verkoopt ±20.000 exemplaren, een jaar later gevolgd door Elfje Twaalfje en het Lentepenseel. In 1970 had Bijl een eigen radioprogramma van dertig afleveringen Chez Martine, waarbij zij artiesten ontvangt die in haar programma zingen. In 1970 kwam haar kerstalbum Kerstmis met Martine uit, ook trad ze op tijdens het reli-festival Palaver. Samen met Anton Pieck werkte Bijl aan het boek Sprookjes Van De Efteling, dat in 1974 verscheen, een jaar later gevolgd door een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Naar aanleiding daarvan bracht de zangeres in 1975 het album Martine Bijl zingt Andersen uit, met tien composities van Henk van der Molen en arrangementen van Tony Nolte. In de latere decennia verschenen nog enkele sprookjesboeken van Bijl. In 2016 verscheen Hindergroen, waarin ze schrijft over haar leven. Het langzame proces van haar herstel na een hersenbloeding omschrijft ze als een onverwachte explosie van hindergroen. Ook haar in 2018 verschenen boek Rinkeldekink gaat over haar hersenbloeding en de gevolgen daarvan.

Televisie
Vanaf 1971 was ze elf jaar lang vast panellid bij het quizprogramma Wie van de drie. In 1974 mocht ze zelf een show presenteren en schrijven, getiteld Martine, geregisseerd door Ralph Inbar. Tevens kreeg ze in dit jaar haar eerste volwaardige rol in de speelfilm Help, de dokter verzuipt!. In 1977 bereikte ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied. Tot september 2013 trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van Hak. In die jaren was zij in meer dan veertig verschillende spotjes te zien.[15] Vanaf 2013 presenteerde Bijl bij Omroep MAX het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. Tijdens het derde seizoen kreeg Bijl een hersenbloeding en stopte zij haar medewerking aan televisieprogramma's.

Theater
Bijls toneelstuk Walters Hemel, geregisseerd door Berend Boudewijn, ging in januari 1996 in première. De wrange komedie gaat over een werkende vrouw (gespeeld door Ingeborg Elzevier) die ook nog een huishouden moet runnen, met een mislukt schrijver als man en een gehandicapt kind.

Privé
In de jaren zestig maakte Bijl via Willem Duys kennis met de gitarist Henk van der Molen, die haar voortaan ging begeleiden. In 1967 verliet Van der Molen zijn vrouw voor de toen 19-jarige Bijl. Van der Molen schreef vele liedjes en teksten voor Bijl, die de basis vormden voor haar lp's en de televisieshows bij de TROS. In 1990 eindigde hun liefdesrelatie. Bijl verliet Van der Molen voor Berend Boudewijn, met wie zij in 1992 trouwde. Boudewijn vroeg haar vlak na de zelfmoord van Van der Molen ten huwelijk.

In september 2015 werd Bijl getroffen door een subarachnoïdale bloeding. Omdat het herstel hiervan langer duurde dan verwacht, werd ze als presentator van Heel Holland Bakt vervangen door André van Duin.

Bijl overleed op 30 mei 2019 in haar atelier te Maarssen aan de complicaties van haar hersenbloeding uit 2015.
(1726054)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Bijl' kwam in 2007 in Nederland 5.883 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Bijl' 4.432 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Bijl' 1.469 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Bijl' 1.637 keer voor.



7
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies