Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Bernardus Marinus (Ben) Pon (30-09-2019)

 
Diversen 30-09-2019



Bernardus Marinus (Ben) Pon
82 jaar

09-12-193630-09-2019
Leiden

zakenman, autocoureur en kleiduivenschutter



Biografie
Eerste race
Pon werd geboren als derde kind van de latere Volkswagenimporteur Ben Pon. Hij was een, naar eigen zeggen, wild baasje en werd naar Instituut Hommes gestuurd, een internaat. Op zijn vijftiende vertrok hij naar Canada, waar hij volgens eigen zeggen zijn eerste race reed. Hij begon serieus met racen op het circuit van Zandvoort en reed in een Volkswagen Kever met daarin een Porsche Carrera-motor. Het voertuig reed hard, maar was moeilijk te besturen. Humor was hem niet vreemd. Voor de koeling had Pon twee grote sleuven in de motorkap gemaakt, met daaronder de tekst 'Drukwerk' en 'Brieven'.

Crash in GP van Nederland 1962
Tussen 1961 (debuut op de Nürburgring) en 1967 was Pon coureur voor Porsche met een Porsche 356 Carrera Abarth. Hij nam eenmaal deel aan een race in de Formule 1 en racete zes maal op het circuit van Le Mans. Tijdens de Grote Prijs van Nederland 1962, zijn enige F1 Grand Prix, crashte Pon in de tweede ronde. Hij werd uit de auto geslingerd en kwam in de bosjes van het Scheivlak terecht, maar bleef ongedeerd. Hij staakte de wedstrijd.

In 1963 won hij de Grand Prix van Limburg op Circuit Zolder in België met zijn Porsche 356.

Racing Team Holland
In 1965 stopte Ben Pon met professioneel autoracen. Hij ging werken voor het Pon Porsche Import Centre en was daar verantwoordelijk voor de import van Porsche. Hij was tevens betrokken bij de oprichting van het Racing Team Holland en bracht twee Porsches 906 in het team. Rob Slotemaker, Wim Loos, Gijs van Lennep en Pon zelf vormden een prima team en wonnen in Europa bijna alles wat er te winnen was.

Deelname aan OS 1972
Pon vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van 1972 in München. Hij kwam uit op het onderdeel kleiduiven individueel (skeet). Met 187 treffers (series 23, 25, 22, 24, 23, 24, 22, 24) behaalde hij een 31e plaats.

Tot 1981 was Pon een van de vier directeuren van Pon Holdings, het bedrijf waarin alle dochterondernemingen van de familie Pon werden ondergebracht.

Wijngaard in Californië
In 1992 begon Pon een eigen wijngaard in Californië en in 1997 kocht hij Danny McCallum Safaris, een safari-onderneming uit Tanzania. Hij liet in Carmel Valley Village (Californië) Bernardus Lodge bouwen, een luxueus hotel dat in 1999 werd geopend.

Pon was gehuwd met de Zweedse Ingrid. Het paar kreeg geen kinderen en woonde deels in Somerset, waar Pon een boerderij beheerde, en deels in Californië, waar Pon zijn wijngaard, de Bernardus Winery, het hotel en een luxe villapark beheerde.

In de Verenigde Staten werd zijn Sauvignon Blanc 2005 door de Wall Street Journal uitgeroepen tot beste witte wijn voor de zomer van 2007.

Ben Pon Jr was lid van Orange All Stars.
(1747471)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Pon' komt in 2007 in Nederland 62 keer voor. (Bron: Mertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)


8
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies