Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Henri Carel van Zanten (22-05-2020)

 
Diversen 22-05-2020



Henri Carel van Zanten
63 jaar

18-03-195722-05-2020
RotterdamBerlijn

kunstenaar



was een Nederlands kunstenaar, werkzaam als theatermaker, conceptueel kunstenaar, installatiekunstenaar, beeldhouwer, performancekunstenaar, en fotograaf.

Van Zanten is vooral bekend door zijn theaterwerk en kreeg internationaal bekendheid door zijn rol als de Master of the Scream in ’u’, de eerste opera in het Klingon.

Levensloop
Van Zanten is geboren in Rotterdam, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door in Canada en Zuid-Afrika. Terug in Rotterdam sloot hij het gymnasiumopleiding af, en studeerde hij Slavische taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden onder Karel van het Reve.

Van Zanten was vanaf 1982 actief als een kunstenaar, acteur en regisseur. Hij maakte veel gebruik van methodacting, waar hij door Piet Eelvelt mee kennis had gemaakt. Hij werd verder geďnspireerd door de Belgische theaterhervormer Jan Decorte.

Van Zanten begon in 1982/'83 bij het tegendraads theatergezelschap het Krochttheater in Rotterdam. Later deed hij een aantal producties is eigen beheer en werkte in de jaren '90 enige malen met Nobody's Business en met De Gasten Komen samen.

Vanwege de vele kunstdisciplines waar hij zich in begaf (zoals toneel, performance art, straattheater, onafhankelijke televisieproducties, komische sketches en stand-upcomedy) noemde hij zichzelf een "omniartiest".

Werk

Henri van Zanten, als de Master of the Scream in ’u’, 2010.
Het Krochttheater
Van Zanten werkten de eerste jaren bij het tegendraads theatergezelschap Krochttheater uit Rotterdam, waar vanaf 1985 ook Nico Okkerse actief was als producent, acteur en zakelijk leider. Het Krochttheater werd, volgens Gietelink (1996), een succes "terwijl niemand kwam kijken."

In de eerste jaren werkte Van Zanten aan de producties Een verziekte avond, (1983), Een avondje uit, (1984), In het voorbijgaan. (1986), en Who's Afraid of Virginia Woolf (1987). Hij werkte hierbij nauw samen met Erik-Ward Geerlings, die later als toneelschrijver naam maakte. De laatste productie, Who's Afraid of Virginia Woolf, werd gespeeld op de voorbank van een auto waarbij het publiek achterin kon zitten. Deze voorstelling toerde enige tijd door het land, en werd tien jaar later nog steeds opgevoerd.

In een interview uit 1988 verklaarde Van Zanten zijn visie op het theater en de actieve rol, die er in het postmoderne toneel van de toeschouwer wordt verwacht:

"Theater is kunstmatig, maar dat geeft je de mogelijkheid verder te gaan met de chaos in jezelf. Je moet veel vormgeven, maar ook veel laten gebeuren. Je springt op een rijdende trein, gaat mee en ervaart. Ik denk dat theater in eerste instantie de functie heeft op een intensieve manier met jezelf en anderen in contact te treden. Je plaatst jezelf in een gevaarlijke situatie. Maar het publiek heeft ook een rol! De toeschouwers moeten actief zijn en daar moet je ze bij helpen door ze te prikkelen. Je moet ze in een situatie brengen waarin ze met beleefdheid niet meer uit de voeten kunnen. Ze mogen niet meer comfortabel observeren. Wanneer de situatie ongebruikelijk is móet je reageren. Op het toneel laat je zien wat in het dagelijks leven niet mag. Dat is het sociale experiment, dat is toneel![6]"
In 1988 gaf het Krochttheater zijn laatste optredens op het Teatro Fantastico festival in Rotterdam. In tien dagen tijd speelde ze daar zo'n honderd voorstellingen onder de titel "Kort en Goed," die bekend werd als roemruchtig serie. In minder dan vijftien minuten tijd speelde zij telkens een van een twintig tal klassiekers na, waaronder Shakespeares Romeo en Julia.

Het artistiek statement dat het Krochttheater wilde maken, vertelde Van Zanten in 1996, was dat van een professioneel dilettantisme: "allemaal ongeschoolde theatermensen die vanuit de praktijk, met geen enkel respect voor wat voor theaterwet dan ook, die ieder moment gewoon ter plekke zelf verzint."
(1804952)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Zanten' komt in 2007 in Nederland minder dan 5 keer voor. (Bron: Mertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)


0
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies