Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Toos de Heer (06-08-2020)

 
Diversen 06-08-2020



Toos de Heer
91 jaar

23-02-192906-08-2020
Batavia(nederlands-Indië)Den Haag

journalist en justitievoorlichter



(bron: Wikipedia)
In die laatste functie werd zij in 1975 landelijk bekend tijdens de treinkaping bij Wijster.

Jeugd en opleiding
Bij de inval van de Japanners in Nederlands-Indië kwam de vader van Toos de Heer om het leven en kort daarop werd zij samen met haar moeder geïnterneerd; eerst in een jappenkamp in de buurt van Bandung en later op Midden-Java. Na de Japanse capitulatie werd zij met haar moeder gerepatrieerd naar Nederland waarna zij om pedagogische redenen naar Zwitserland vertrok waar zij op een Nederlandse school in korte tijd het gymnasiumdiploma haalde. Vervolgens ging zij rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Leven en werk
Nadat De Heer was afgestudeerd ging zij in 1951 als juridisch redacteur werken bij de toenmalige Haagse krant Het Vaderland. In die periode leerde zij de politie-inspecteur Willem Faber kennen die op het Haagse hoofdbureau de pers informeerde over nieuws met betrekking tot misdrijven en soortgelijke onderwerpen. Met Willem Faber, die later rechter werd en het bracht tot voorzitter van de Raad van Beroep en het Ambtenarengerecht in Den Haag, trouwde zij later.

In 1972, toen de oplage van Het Vaderland daalde, maakte Faber de overstap naar het Ministerie van Justitie waar zij zich met voorlichting bezig ging houden. Zo deed zij onder meer de voorlichting rond de gijzeling in de Scheveningse gevangenis in oktober 1974.

In 1975 werd Faber in heel Nederland bekend als de woordvoerster van Minister van Justitie Dries van Agt na de treinkaping door Zuid-Molukse jongeren in het Drentse Wijster op 2 december 1975. Ook anderhalf jaar later, na de treinkaping bij De Punt op 23 mei 1977, was Faber betrokken bij de woordvoering.

Eind 1977 leek het erop dat Faber in het kabinet-Van Agt I op het ministerie van Defensie benoemd zou worden tot staatssecretaris, maar dat ging uiteindelijk niet door. Rond september 1981 begon de NOS op de tv met het zondagmiddagprogramma Het Capitool waarvan zij toen samen met Joop van Tijn en Herman Wigbold per toerbeurt de presentator werd. Al na enkele maanden stopte zij daarmee. Faber werd plaatsvervangend hoofd van de afdeling Voorlichting en rond 1984 promoveerde zij tot hoofd van die afdeling.

In 1990 ging Faber vervroegd met pensioen. Zij bleef daarna nog jaren actief voor de Raad voor de Journalistiek en het Genootschap Onze Taal.
(1820217)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'de Heer' kwam in 2007 in Nederland 3.415 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'de Heer' 2.329 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'de Heer' 881 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'de Heer' 1.107 keer voor.



8
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies