Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Edward Lodewijk (Eddie) van Halen (06-10-2020)

 
Diversen 06-10-2020



Edward Lodewijk (Eddie) van Halen
65 jaar

26-01-195506-10-2020
AmsterdamSanta Monica, Californië

gitarist



Biografie (bron: Wikipedia)
bekend geworden als medeoprichter en gitarist van de hardrockband Van Halen. Hoewel hij wordt gezien als de man die de two-hand-tappingtechniek populariseerde, was hij niet de uitvinder van deze techniek. Hij was niet alleen een innovator op het gebied van rockmuziek, maar ook een vernieuwer op technisch vlak, waaronder gitaarontwerp, gitaarversterking en gitaareffecten.

Jeugd
Van Halen werd in Amsterdam geboren en was een zoon van saxofonist en klarinettist Jan van Halen, die tot 1962 in de Luchtmachtkapel speelde. Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Nijmegen waar de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) zich bevond. Ze woonden in deze periode in de wijk Heseveld op de Rozemarijnstraat 59. Zijn moeder Eugenie van Beers was een Indisch-Nederlandse van Javaanse afkomst. Ze verhuisden in 1962 naar de Amerikaanse stad Pasadena in Californië. Van Halen leerde als kind pianospelen en won diverse talentenjachten. Ook zijn oudere broer Alex studeerde piano.

Het pianospelen beviel de broers niet en Alex kocht een gitaar terwijl Eddie ging drummen. Terwijl Eddie kranten bezorgde om zijn drumstel af te betalen, begon Alex te oefenen op drums en bleek al snel beter te zijn dan zijn broer. Eddie ging vervolgens aan de slag met de elektrische gitaar.

Van Halen
1rightarrow blue.svg Zie Van Halen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Onder de muzikale invloed van onder andere Eric Clapton en Brian May ontwikkelde Van Halen zich tot hardrockgitarist en in 1972 richtte hij samen met broer Alex en bassist Mark Stone de groep Mammoth op. Voor een optreden hadden ze nog een een geluidssysteem nodig, en huurden dat van David Lee Roth, die ze overigens in een auditie voor zanger hadden afgewezen. Toen Eddie van Halen er genoeg van had om als zanger te fungeren, werd Roth alsnog aangetrokken voor die rol, en werd bassist Stone vervangen door Michael Anthony. En omdat er nog een band was die zich Mammoth noemde werd door Roth voorgesteld de naam van de band te wijzigen in Van Halen. Overigens dachten veel fans dat Van Halen de naam was van David Lee Roth, maar pas later kwamen ze erachter dat dit de achternaam was van de twee broers.

Beat It
Behalve met zijn eigen groep deed hij ook ander werk, bijvoorbeeld de gitaarsolo in Beat It van Michael Jackson. Dit nummer werd een grote hit, omdat het door zijn solo niet alleen r&b-fans, maar ook hardrock-liefhebbers aansprak, waardoor een nieuw cross-overgenre ontstond.

Televisie
Van Halen speelde zichzelf in een aflevering van Two and a Half Men, die op 21 september 2009 werd uitgezonden op het Amerikaanse CBS.

Gezin
Bij zijn toenmalige vrouw Valerie Bertinelli kreeg hij een zoon Wolfgang (vernoemd naar Wolfgang Amadeus Mozart), die sinds 2006 in de band optreedt als basgitarist. Op 4 augustus 2008 vroeg Van Halen zijn vriendin Liszewski ten huwelijk. Op 6 oktober verloofden ze zich officieel, en het huwelijk vond plaats in juni 2009.

(1830656)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Halen' komt in 2007 in Nederland 527 keer voor. (Bron: Mertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)

Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van Halen' 167 keer voor.


7
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies