Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Jan Willem van Toorn (13-11-2020)

 
Diversen 13-11-2020



Jan Willem van Toorn
88 jaar

09-05-193213-11-2020
TielAmsterdam

grafisch ontwerper



Levensloop (bron: Wikipedia)
Vanaf zijn vroege jeugd woonde Van Toorn in Amsterdam, waar hij als tiener in een drukkerij ging werken. Daarnaast volgde hij de avondcursus aan de Amsterdamse Grafische School en de avondopleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, de latere Gerrit Rietveld Academie.

Van Toorn vestigde zich in 1957 als zelfstandig ontwerper. Tot zijn bekendste werk behoren de kalenders voor drukkerij Mart.Spruijt in Amsterdam, de affiches en catalogi voor het Van Abbemuseum (1965-1994) in Eindhoven, en de vele omslagen van het jaarlijks vernieuwde standaarwerk van Ivan Wolffers, Medicijnen. Naast grafisch ontwerper was Van Toorn tentoonstellingmaker.

Vanaf de jaren tachtig was Van Toorn voornamelijk actief in het onderwijs, onder meer als docent aan de Gerrit Rietveld Academie en als directeur van de Jan van Eyck Academie (1991-1998) in Maastricht. In 1985 werd de Piet Zwart Prijs aan hem toegekend.[1]

In februari 2008 besloot hij zijn archief onder te brengen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Dichter/schrijver Willem van Toorn is zijn broer.
(1841240)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Toorn' kwam in 2007 in Nederland minder dan 5 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van Toorn' 169 keer voor.



7
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies