Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Jacoba Helena (Coosje) Wijzenbeek (25-03-2021)

 
Diversen 25-03-2021



Jacoba Helena (Coosje) Wijzenbeek
72 jaar

18-04-194825-03-2021
HilversumHilversum

violiste en viooldocente



Carrière (bron: Wikipedia)
Coosje Wijzenbeek groeide op in Hilversum. Haar moeder Greet Wijzenbeek-Vlietstra (1923-2011) was eveneens violiste en vioollerares.

Na de mms op het Christelijk Lyceum in Hilversum volgde Wijzenbeek haar opleiding tot violiste bij Frits Knol aan het Utrechts Conservatorium en daarna bij Davina van Wely aan het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum in Amsterdam.

Zij speelde een aantal jaren de vedel in het niet meer bestaande ensemble Studio Laren dat zich richtte op de historische uitvoeringspraktijk van middeleeuwse muziek en renaissancemuziek. Daarmee maakte ze ook enkele opnamen. Ook verleende zij medewerking aan het ensemble Musica Antiqua Amsterdam onder leiding van Ton Koopman en was zij een jaar lid van het Radio Filharmonisch Orkest.

Wijzenbeek doceerde een aantal jaren vioolmethodiek aan het Sweelinck Conservatorium en was enige jaren verbonden als viooldocent aan de jong talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar leerlingen varieerden in leeftijd van 3 tot 18 jaar. Die begonnen vanaf 1984 onder de naam Fancy Fiddlers met celloleerlingen van Monique Bartels geregeld concerten te geven in Nederland en bij gelegenheid in het buitenland. Uit deze groep vonden diverse ensembles en solisten hun weg naar het concertpodium. Wijzenbeek was als vioollerares verbonden aan de Sweelinckacademie voor jong talent, een onderdeel van het Conservatorium van Amsterdam.

De violiste werd enige malen uitgenodigd te doceren bij de festivals Stringtime Niederrhein in Goch (Duitsland) en 'Margess International' in Zuoz (Zwitserland). Ook gaf ze zomercursussen voor violisten aan de Indiana University School of Music in Bloomington in de Verenigde Staten. Tevens was Wijzenbeek regelmatig jurylid bij concoursen in Nederland, zoals het Herman Krebbers Concours voor amateurviolisten te Kampen, de Iordens Viooldagen te Den Haag en het concours dat onderdeel uitmaakt van het Davina van Wely Vioolfestival in Den Haag. In 1999 had zij zitting in de jury van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Coosje Wijzenbeek was ook lid van verschillende comités van aanbeveling, waaronder die van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) en het tijdschrift ARCO, de kwartaaluitgave van de Vlaamse en Nederlandse afdeling van de European String Teacher Association (ESTA)

Vele van haar leerlingen maakten carrière binnen Nederland en daarbuiten als uitvoerend kunstenaar of docent, onder wie Rosa Arnold, Emma Breedveld, Noa Eyl, Janine Jansen, Carla Leurs, Hebe Mensinga, Rosanne Philippens, Francien Schatborn, Lisanne Soeterbroek, Joël Waterman, Annebeth Webb, Jeroen van der Wel, Amarins Wierdsma, Noa Wildschut en haar nichtjes Judith Wijzenbeek en Nadia Wijzenbeek.
(1877787)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Wijzenbeek' kwam in 2007 in Nederland 30 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Wijzenbeek' 19 keer voor.



3
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies