Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Cornelis Jacobus (Cees) den Heijer (31-03-2021)

 
Diversen 31-03-2021



Cornelis Jacobus (Cees) den Heijer
78 jaar

06-04-194231-03-2021
Scheveningen

protestantse theoloog



Biografie (bron: Wikipedia)
Tot 1 januari 2002 was hij hoogleraar Nieuwe Testament en Bijbelse Theologie aan de Theologische Universiteit Kampen (Oudestraat). Daarna was hij tot 2007 werkzaam als docent Bijbelse Theologie aan het Doopsgezind Seminarium te Amsterdam. Hij publiceerde boeken over Jezus en Paulus en een theologisch zelfportret onder de titel "Ruim geloven" (2000).

Den Heyer kwam vooral in het nieuws door de publicatie van zijn boek over de verzoeningsleer, zoals die vanuit de klassieke christologie als dogma is vastgelegd. Na grondig onderzoek kwam hij voor zichzelf tot de conclusie dat de verzoeningsleer zoals die in de dogmatiek van de (orthodox-)protestantse kerken wordt uiteengezet, niet zou stroken met de teksten in de evangeliën uit het Nieuwe Testament. Met name het dogma van de verzoenende betekenis van het lijden en sterven van Jezus Christus zou niet terug te vinden zijn in de Bijbelse geschriften. De hevige discussies die hierover binnen de kerken ontstonden, deed Den Heyer uiteindelijk besluiten de Gereformeerde Kerk te verlaten.

In zijn boek "Van Jezus naar Christendom. De ontwikkeling van tekst tot dogma" (2005) beschreef Den Heyer hoe teksten uit verschillende bronnen geleid zouden hebben tot de uiteindelijke klassieke christologische dogma's. De aanleiding voor zijn boek was de idee dat deze dogma's de gelovige christen heden ten dage vreemd zouden zijn geworden. Volgens hem zou er niets anders resten dan terug te keren naar de bronnen en op zoek te gaan naar nieuwe vindplaatsen van inspiratie voor de uitleg van de Bijbelse teksten, onder meer met behulp van recente publicaties, studies en ontdekkingen zoals de Nag Hammadigeschriften en de Dode Zeerollen.

In 2017/2018 gaf hij in het kader van de Krooncursus van het Doopsgezind Seminarium een cursus met als thema "Jezus, een geschiedenis".

Den Heyer overleed op 31 maart 2021 op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk op 20 maart 2021.
(1879754)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'den Heijer' kwam in 2007 in Nederland 2.007 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'den Heijer' 1.386 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'den Heijer' 152 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'den Heijer' 308 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies