Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Pieter Cornelis Muysken (06-04-2021)

 
Diversen 06-04-2021



Pieter Cornelis Muysken
70 jaar

11-04-195006-04-2021
Oruro (Bolivia)

taalkundige en hoogleraar



Biografie (bron: Wikipedia)
Pieter Muysken behaalde in 1972 zijn bachelorgraad in de studie van Zuid-Amerika en de Spaanse Taal aan de Yale-universiteit en in 1974 zijn diploma aan de Universiteit van Amsterdam (Some syntactic aspects of creolization), met Quechua en Papiamentu als bijvakken. In 1977 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam (Syntactic developments in the verb phrase of Ecuadorian Quechua). Hij was vanaf 1989 hoogleraar Linguïstiek en Kreoolse Studies in Amsterdam, en vanaf 1998 in Leiden. In 2001 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Muysken hield zich bezig met de taalontwikkeling in het Andesgebied, onder andere in Bolivia en met Quechua, de studie van de monogenetische pidgintheorie en relexificatie bij de Creooltalen in Suriname en de taalontwikkeling in Nederland, in het bijzonder de uitwerkingen op het gebied van de kennis van Papiaments en Turks enerzijds en Nederlands anderzijds, gebaseerd op de migratie in Nederland. Hij was leidend wetenschapper voor het project Languages in Contact van de Radboud Universiteit.

Erkenning
In 1985 ontving Muysken de Prins Bernhardfondsprijs, in 1990 de Prix des Ambassadeurs en in 1998 de Spinozapremie. Hij was lid van het Max Planck Instituut en sinds 1995 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2007 was hij een van de hoogleraren die voor zijn onderzoek kon putten uit de middelen die verbonden zijn aan de toekenning van de Prijs Akademiehoogleraren. In 2008 werd zijn aanvraag voor een ERC Advanced Grant gehonoreerd en ontving hij een onderzoeksbudget van 2,5 miljoen euro.
(1879763)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Muysken' kwam in 2007 in Nederland minder dan 5 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Muysken' 8 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Muysken' 18 keer voor.



9
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies