Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Remco Ekkers (04-06-2021)

 
Diversen 04-06-2021



Remco Ekkers
79 jaar

01-07-194104-06-2021
BergenZuidhorn

dichter, essayist en prozaïst



Loopbaan (bron: Wikipedia)
Ekkers groeide op in Den Helder en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Hij doceerde letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 1999 werkte hij als deeltijdletterkundige.[bron?]

In 1965 debuteerde Ekkers in het satirische tijdschrift De Nieuw Clercke. Zijn eerste poëziebundel Buurman verscheen in 1979. Er volgden meer dan tien bundels. Naast werk voor volwassenen verschenen tussen 1984 en 2004 negen kinderboeken en -bundels. Daarnaast verschenen prozawerken en vertalingen en bewerkingen. Aan het werk van Remco Ekkers werden twee literaire prijzen toegekend.

Veertig jaar - tot eind 2016 maakte hij deel uit van de redactie van de Gentse Poëziekrant. Ekkers was van 1986 tot 1992 poëziecriticus van De Gids. In de Leeuwarder Courant verzorgde hij tien jaar lang poëzierecensies. In het blad Schrijven verschenen zijn interviews met dichters. Werk van Ekkers werd gepubliceerd in landelijke tijdschriften en lexicons als De Gids, Maatstaf, Tirade, Bzzlletin, De Revisor en Hollands Maandblad.

Sinds 1987 maakte hij deel uit van diverse jury’s , waaronder de Hendrik de Vriesprijs, en in 2018 voor de tweede keer, nu als voorzitter, van de P.C. Hooft-prijs.

Ekkers verzorgde poëzielessen aan het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum en de Groninger Schrijversvakschool, gaf cursussen, lezingen en voordrachten over letterkunde en mythologie. Dagelijks verscheen op internet zijn blog met onder andere besprekingen en kritieken en over literatuur, film en poëzie.
(1901143)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Ekkers' kwam in 2007 in Nederland 122 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Ekkers' 110 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Ekkers' 29 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Ekkers' 25 keer voor.



3
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies