Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Theodora Adriana (Dore) Smit (05-06-2021)

 
Diversen 05-06-2021



Theodora Adriana (Dore) Smit
87 jaar

27-06-193305-06-2021
ScheveningenLeidschendam

omroepster en actrice.



Biografie (bron: Wikipedia)
Na de mulo volgde Dore Smit een tijdje lessen aan de Toneelschool in Amsterdam. Hier kreeg ze les van onder meer Elise Hoomans en Peter van der Linden. Nadat ze de toneelschool voortijdig had afgebroken, werkte ze enige tijd op een advocatenkantoor. In de tussentijd was ze verbonden aan de toneelgroep Studio, waar ze 14 jaar aan verbonden bleef, tot 1970.

Naar aanleiding van een rolletje dat ze speelde in een thriller van Agatha Christie, benaderde regisseur Erik de Vries haar voor een instructief filmpje. Drie maanden later liet hij haar een screentest doen voor omroepster. In 1960 werd ze omroepster en presentatrice in dienst bij het IKOR en later de IKON.

Naast omroepster was ze soms te zien als presentatrice, of te horen als commentator bij een aantal producties, onder meer in het tv-programma voor kinderen Woord voor woord. Het acteren liet haar niet los, en ze speelde diverse rollen, waaronder in de tv-series Memorandum van een dokter en De Kris Pusaka.

Dore Smit kreeg haar grootste bekendheid als 'gezicht' van Wilde Ganzen, een tv-programma dat wekelijks de aandacht vestigde op kleinschalige, praktische, eenmalige projecten om armoede van onderop te doorbreken en daarvoor geld inzamelde. Op 26 december 1999 presenteerde zij voor de laatste maal dit programma. Het was haar eigen wens om met het werk voor de camera te stoppen.

Privéleven
Dore Smit was getrouwd met acteur Erik Plooyer (1933-1988).
(1901144)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Smit' kwam in 2007 in Nederland 42.275 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Smit' 8.133 keer voor.



7
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies