Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Jan Nico Homan van der Heide (21-08-2021)

 
Diversen 21-08-2021



Jan Nico Homan van der Heide
94 jaar

25-12-192621-08-2021
SoebangGroningen

hoogleraar thoraxchirurgie



Levensloop (bron: Wikipedia)
Homan van der Heide werd geboren op in Soebang op Java, een klein dorpje op ca. 100 km ten zuidoosten van Batavia (nu Jakarta). Homan van der Heide ging geneeskunde studeren in Utrecht, waar hij in februari 1954 afstudeerde.

In 1953 ging Homan van der Heide een jaar vrijwillig werken in Groningen bij professor Leendert Eerland voordat hij met zijn opleiding ging beginnen. In datzelfde jaar zag Homan van der Heide voor het eerst een prototype van een hart-longmachine. Hij zag echter dat dit apparaat niet ging werken en daarom ontwierp hij zelf een alternatief en bekostigde dat apparaat met geld van zijn vader.

Op 8 mei 1957 werd voor het eerst succesvol een hart-longmachine gebruikt bij een operatie in het toenmalige Algemeen Provinciaal Stads en Academisch Ziekenhuis, het huidige UMCG, in Groningen. Daarmee waren Eerland en Homan van der Heide de eerste artsen op het vasteland van Europa om een open hartoperatie uit te voeren. Jaarlijks worden in Nederland zo'n 15000 operaties uitgevoerd met behulp van de hart-longmachine. Behalve de hart-longmachine ontwikkelde en implanteerde Homan van der Heide ook de eerste pacemakers.

Tijdens zijn loopbaan leidde Homan van der Heide 24 chirurgen op. Op 1 januari 1990 ging Homan van der Heide met pensioen. Voor zijn vindingen heeft Homan van der Heide nooit patenten aangevraagd. Voor zijn werk kreeg hij verschillende onderscheidingen waaronder een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
(1914795)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van der Heide' kwam in 2007 in Nederland 7.231 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'van der Heide' 4.614 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van der Heide' 1.418 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van der Heide' 1.426 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies