Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Piet den Blanken (04-04-2022)

 
Diversen 04-04-2022



Piet den Blanken
71 jaar

00-00-195104-04-2022
WijboschGuatemala

fotograaf



NECROLOGIE (bron: BN DeStem)
BREDA - Wie Piet den Blanken kent, kan hem uittekenen. Daar staat hij. Iets voorover gebogen, bescheiden glimlachend, een linnen tasje over de schouder. Daar zit een camera in. Natuurlijk. De Bredase fotograaf, die maandag overleed, gaat nooit de deur uit zonder.

Piet den Blanken is niet zomaar een fotograaf. Achter zijn zachtaardige glimlach schuilt een bevlogen man. Al sinds hij in 1972, wachtend op zijn vervangende dienstplicht, tijdelijk bij het Brabants Dagblad werkt in de donkere kamer, is hij gegrepen door de journalistiek. Zijn medium is de fotografie. De camera zijn pen waarmee hij als geen ander verhalen schetst.

Rafelranden
Het zijn vooral de rafelranden van de maatschappij die zijn aandacht trekken. Den Blanken is sociaal bewogen, geëngageerd. Zelf noemt hij zich allesbehalve objectief. Hij is de waarnemer die met zijn foto’s onrecht en ongelijkheid aankaart.

In de jaren tachtig begint hij te reizen. Niet als toerist, integendeel. Hij trekt naar landen als El Salvador om er het verzet te verbeelden. Naar Guatemala om er in te zoomen op de revolutie, op het zware bestaan van rietsuikerwerkers. Hij reist de wereld over, is daar waar een sociaal verhaal is te vertellen. Fotografeert, geeft het onbekende een gezicht. En met succes. Zijn reportages worden in (inter)nationale kranten en tijdschriften gepubliceerd.

Ivania
Hoewel hij op veel plekken werkt, sluit Den Blanken Latijns-Amerika in zijn hart. Hij keert er continu naar terug. Daar ook ontmoet hij in 1997, tijdens een reportage over armoede in Nicaragua, de 23-jarige Ivania Brooks Torres. In de straten van Managua schraapt ze als straatprostituee geld bijeen voor haar vier kinderen.

Tussen de levenslustige Ivania en Den Blanken ontstaat een diepe vriendschap. Tien jaar lang volgt hij haar met zijn camera, trekt op met haar kinderen, legt haar leven vast tot het moment dat zij in 2006 overlijdt aan AIDS. Ze is 33 jaar. Over Ivania verschijnt later het boek ‘Mijn moeder was een echte strijder’. Den Blanken is er blij mee.

Kunsthoek
Intussen verandert de maatschappij. Tijdschriften en kranten hebben steeds minder belangstelling voor de maatschappelijke reportages van Den Blanken. Zijn werk wordt de kunsthoek ingeduwd. Den Blanken werkt door. Blijft verhalen fotograferen waarvan hij vindt dat de wereld ze moet kennen.

In oktober opent in zijn geboorteplaats Wijbosch een overzichtsexpositie. Den Blanken voelt zich, ondanks alle lof die hij gedurende de jaren kreeg, vereerd. Het tekent zijn bescheidenheid.

Laatste reis
Tijdens de expositie vertelt hij dat hij binnenkort weer naar Latijns-Amerika reist. Hij verlangt ernaar, heeft er nog foto’s te maken, wil graag de kinderen van Ivania, met wie hij altijd contact heeft gehouden, opzoeken. Dat het zijn laatste reis wordt, kan hij op dan moment niet vermoeden.

Ongeveer een maand geleden krijgt Den Blanken in Guatemala longontsteking, wordt opgenomen in het ziekenhuis. Hij wordt zieker, krijgt complicaties. Zijn zoon vliegt naar hem toe. Maandag 4 april overlijdt Piet den Blanken (71). Hij laat een groot, prachtig en veelzeggend oeuvre na.
(Door: Edine Wijnands 06-04-22)
(1971444)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'den Blanken' kwam in 2007 in Nederland 366 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'den Blanken' 185 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'den Blanken' 54 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'den Blanken' 70 keer voor.



7
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies