Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Hendrik (Henk) Groot (11-05-2022)

 
Diversen 11-05-2022



Hendrik (Henk) Groot
84 jaar

22-04-193811-05-2022
ZaandijkZaandam

voetballer (Stormvogels, Ajax, Feyenoord)



Voetballoopbaan (bron: Wikipedia)
Jeugd
Henk Groot groeide op in het dorp Zaandijk. Hij voetbalde in zijn jeugd bij de plaatselijke vereniging ZVV Zaandijk. Op zeventienjarige leeftijd bereikte hij het eerste elftal, waar hij aan de lopende band doelpunten scoorde. Korte tijd later meldde zich de club Stormvogels, waar hij als semi-prof begon te voetballen. Ook zijn zes jaar oudere broer Cees werd bij de deal betrokken en zo speelden de beide broers bij de club uit IJmuiden.

Ajax
In 1959 stapten de beide broers over naar Ajax. Bij zijn debuut, tegen NAC, wist Henk Groot het net te vinden. Ajax won de wedstrijd met 3–0 en Henk nam alle treffers voor zijn rekening. Hij bleef scoren en werd dat seizoen 1959/60 topscorer van de competitie met 38 doelpunten, 9 meer dan zijn broer Cees die derde werd op de topscorerslijst. In zijn eerste seizoen won hij met Ajax zijn eerste landskampioenschap.

Een seizoen later vestigde Groot een nog steeds ongeëvenaard record binnen Ajax door 41 doelpunten te maken in de competitie 1960/61. In totaal maakte hij dat seizoen 1960/61 zelfs 65 goals, de doelpunten in het beker- (veertien in acht wedstrijden) en Intertoto-toernooi (negen in vijf wedstrijden) erbij opgeteld. In de Eredivisie heeft alleen Coen Dillen er meer gescoord in één seizoen (43 doelpunten in het seizoen 1956/57).

Feijenoord
Het Italiaanse Lanerossi Vicenza, dat uitkwam in de hoogste klasse, wilde Groot in 1961 overnemen. Groot had er wel oren naar. Ajax vroeg een transfersom van 250.000 gulden, maar dat vond Lanerossi Vicenza te gortig. Groot liet zich daarop bij Ajax op de transferlijst zetten, omdat de club niets had gedaan met een bod van de Italianen. Door het transfersysteem was het verder voordeliger als de speler zichzelf op de transferlijst zette. Met gemengde gevoelens hoorde Groot dat hij voor een bedrag van 250.000 gulden werd overgenomen door Feijenoord in 1963. Hij speelde daar twee seizoenen en kwam tot 34 treffers in de competitie. In zijn tweede seizoen bij de Rotterdamse club won hij zijn tweede landskampioenschap. Met Ajax ging het in de tussentijd steeds minder (13de in 1964/65), tot de komst van Jaap van Praag als voorzitter. Voor een destijds fors bedrag van 375.000 gulden kocht Ajax de spits terug. De terugkomst was een eis van de nieuwe trainer Rinus Michels.

Terug bij Ajax
Als routinier kreeg Henk Groot een andere rol te vervullen dan in zijn eerste periode bij Ajax. Als opbouwende middenvelder bracht hij rust in de selectie met jonge spelers als Johan Cruijff, Wim Suurbier en Barry Hulshoff. Zijn broer Cees was inmiddels weer teruggekeerd naar zijn oude club in Zaandijk. Zijn doelpunten maakte hij vooral nog als trefzekere strafschopspecialist. In 1969 raakte hij geblesseerd aan zijn knie door een doodschop die hij van Poolse speler Zygfryd Szołtysik kreeg tijdens een interlandwedstrijd met het Nederlands elftal. Door deze blessure kwam aan zijn sportieve carrière na meerdere operaties en revalidatie in 1970 een einde. Groot kreeg via de KNVB smartengeld uitgekeerd. Hij ging als vertegenwoordiger bij een bouwbedrijf werken en ging op verzoek van Michels als scout tegenstanders analyseren voor Ajax. Groot werd per januari 1973 sportief directeur ofwel coördinator betaald voetbal bij Ajax, maar stapte per 1 oktober 1973 op vanwege een gebrek aan waardering en onduidelijkheid over de invulling zijn functie.
(1978937)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Groot' kwam in 2007 in Nederland 9.239 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Groot' 1.652 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Groot' 2.009 keer voor.



3
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies