Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Henk ten Berge (23-11-2022)

 
Diversen 



Henk ten Berge
88 jaar

21-01-193423-11-2022
HeilooDen Haag

de filmman van De Telegraaf, journalist



Henk ten Berge (1934-2022) zocht altijd naar de mens achter de filmster (bron: de Telegraaf.nl)
Henk ten Berge (88), decennialang de filmman van De Telegraaf, wordt zondag gecremeerd in zijn woonplaats Den Haag. Op 23 november overleed hij: "waardig en optimistisch tot het einde", zoals zijn familie schreef. Een journalist in hart en nieren was en bleef hij, ook na zijn pensioen.

Ten Berge, geboren in Heiloo en opgegroeid in Alkmaar, deed voor De Telegraaf onder meer verslag van de bezoeken van Kennedy en Chroetsjov aan weerszijden van de Muur. Maar zijn voornaamste werkterrein in veertig jaar journalistiek was de exotische wereld van de film. Met ruim dertig bezoeken aan het filmfestival van Cannes mocht hij zich geruime tijd Nederlands recordhouder noemen. Net zo makkelijk pakte hij het vliegtuig naar Hollywood of trok met minder eigentijdse vervoermiddelen naar de Sahara als daar een scene van een nieuwe James Bond-film werd opgenomen.
Met de regisseurs, producenten en acteurs die hij door de jaren heen bleef opzoeken, groeide een vertrouwensband, die tot opmerkelijke ontboezemingen kon leiden. Ten Berge was geïnteresseerd in film, maar vooral ook in de mensen achter de facade van glitter en (Oscar-)goud. Die wilde hij portretteren zoals ze werkelijk waren en die aanpak resulteerde in verhalen als waarin Hollywood-fenomeen Steven Spielberg zijn ziel blootlegde en openhartig vertelde over de persoonlijke motieven achter zijn succesvolle producties.
Op een luchtige en amusante manier liet de journalist de lezer kennismaken met de eigenzinnige, verwende, megalomane, ordinaire, soms verrassend bescheiden en aardige, maar vooral ook talentvolle mensen die de vorige eeuw de wereld aan hun voeten kregen met hun fantasieën. Hij hielp er De Telegraaf mee groot maken, ook door keer op keer primeurs en exclusieve interviews in de wacht te slepen.
Toen Henk ten Berge eind 1998 met pensioen ging, legde zijn pen allerminst neer. Nauwelijks een jaar later lagen zijn filmmemoires in boekvorm al in de winkel onder de titel De droom van Hollywood. Daarna publiceerde hij onder meer Johan Cruijff is ongeneeslijk beter, schreef hij een portret van advocaat Mr. Max Moszkowicz (De pleitvader) en maakte hij een reisboek waarin hij dertig Nederlandse standbeelden in hun historische context plaatste (Spiegel der Lage Landen - Monumentale verhalen).
Naast deze journalistieke boeken, waagde Ten Berge zich ook aan een roman. Voor Vaders van tien liet hij zich inspireren door zijn eigen oorlogsherinneringen. Door de ogen van een tiener in het Alkmaarse burgemeesterskwartier was dat vooral ook een spannende en avontuurlijke tijd. Pas later dringt tot zijn hoofdpersoon door welke gruwelijkheden door de Duitse vernietigingsmachine zijn begaan.
Henk ten Berge overleed afgelopen week in het bijzijn van zijn kinderen en zijn geliefde. De tekst boven de rouwadvertentie luidde `I was born under a wand`rin` star`, naar de titel van een Lee Marvin-nummer uit de western Paint your wagon (1969). Zijn filmverleden liet zich duidelijk niet verloochenen.
(2016301)
Aanvraag Handmatige Scan


Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'ten Berge' kwam in 2007 in Nederland 1.567 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'ten Berge' 848 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'ten Berge' 272 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'ten Berge' 291 keer voor.



8
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies