Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: George (George La Costa) Groenendaal (00-12-2022)

 
Diversen 



George (George La Costa) Groenendaal
85 jaar

00-12-2022
ArubaNijmegen

zanger (Spaanstalige hits)



(bron: AD.nl) Nijmeegse zanger George la Costa overleden; hij had Spaanstalige hits in de jaren 70

NIJMEGEN - Van oorsprong was hij Arubaan, maar het grootste deel van zijn leven was George Groenendaal Nijmegenaar. Onder de naam George la Costa trad hij op en bracht platen uit. Adios Mexico uit 1976 was de bekendste. Groenendaal is deze week op 85-jarige leeftijd overleden.

Op zijn rouwkaart staat een gitaar. "Dat kan niet anders, want mijn vader leefde voor de muziek", zegt zijn dochter Gina Kroon-Groenendaal.
George Groenendaal bracht zijn jeugd door op Aruba en Curacao en kwam in 1967 naar Nijmegen. Hij trouwde met de Nijmeegse Willy Penders met wie hij een dochter en een zoon kreeg. "Maar hij bleef een trotse Antilliaan met een Javaanse moeder", zo beschrijft zijn dochter Gina hem.
Hitsingles
Op Curacao en in Nederland zorgden banen bij de overheid voor een vast inkomen. De rest van de tijd besteedde George Groenendaal aan muziek. Daar was hij behoorlijk succesvol in. Hij bracht singles uit met eigen nummers als Nuestra Noche, Adios Mexico, Senorita en Playa de Barcelona.
Ze stonden in de hitlijsten en een aantal daarvan belandden aan het eind van het jaar op langspeelplaten met verzamelde hits als Hit Explosion 1975 en Het beste uit de Top 40 van 1976. En hij trad op in het muziekprogramma Op volle toeren.
Cultuur van Latijns-Amerika
Het liefst schreef Groenendaal Spaanstalige muziek. Als Antilliaan voelde hij zich verwant met de taal en cultuur van Latijns-Amerika. In de jaren 80 had hij ook succes met de Nederlandstalige single Als m'n kussen praten kon. Hij was een bekende in het circuit van de amusementsorkesten in Nederland en trad op in verschillende samenstellingen. Hij speelde onder meer met saxofonist Andre Moss.
Groenendaal werd beroepsmuzikant. Daarnaast gaf hij zangles aan verschillende zangers uit Nijmegen en omgeving. Onder anderen Gordon de Kiefte heeft les van hem gehad. "Een fijne man", zegt De Kiefte. "Veel van geleerd."
Na het overlijden van zijn echtgenote, vier jaar geleden, ging de gezondheid van George Groenendaal achteruit. Zijn laatste levensjaren bracht hij door in zorgcentrum Honinghoeve.
(2018612)
Aanvraag Handmatige Scan


Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Groenendaal' kwam in 2007 in Nederland 1.364 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Groenendaal' 250 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Groenendaal' 357 keer voor.



0
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies